PvdA Europees parlement


Parlement steunt onze inzet voor Turkije

15 december 2004
"Onze inzet voor Turkije is volledig lidmaatschap. Maar wel op termijn, wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, te beginnen de mensenrechten en politieke criteria. En als we toch vaststellen dat er een terugval op deze punten bestaat, dan kunnen we de onderhandelingen ieder moment stopzetten. Vandaag heeft het merendeel van het Europees Parlement die inzet gesteund," reageert PvdA-europarlementariƫr Emine Bozkurt verheugd.

Het Parlement stemde vandaag over het advies van Camiel Eurlings aan de Europese Raad en de Europese Commissie om te beginnen met de onderhandelingen met Turkije. De belangrijkste keus waarvoor het Parlement stond was die van een geprivilegieerd partnerschap of volledig lidmaatschap. Een duidelijke meerderheid, waaronder de PvdA-eurodelegatie, koos voor het laatste.

Emine Bozkurt: "Door de steun van onze sociaal-democratische fractie heeft Camiel Eurlings zijn rapport overeind kunnen houden. Tegen de zin van zijn eigen fractie in. Ondanks de sabotagepogingen van de conservatieven door een geheime stemming aan te vragen, pure volksverlakkerij, heeft een duidelijke meerderheid van het Parlement voor het advies van Eurlings gestemd. De 202 leden van onze fractie zullen hun keus wel openbaar maken zodat iedere kiezer weet waar wij voor staan."

Veel EP-leden hielden om die reden ook bordjes omhoog met 'ja' of 'nee' om aan te geven welke keus ze tijdens de geheime stemmingen hadden gemaakt.

Een van de andere punten waarover de EP-leden zich uitspraken was een voorstel van Bozkurt om direct te verwijzen naar het advies dat zij schrijft over de vrouwenrechten in Turkije. Nu een overgrote meerderheid van de leden haar voorstel goedkeurt, betekent dit dat de Turkse regering voortdurend zal moeten berichten over de rol van de vrouw in het maatschappelijke, economische en politieke leven in Turkije opdat daarin verbeteringen optreden.