Ingezonden persbericht


ORANGE ALERT

Happy holidays : een virus vermomd als wens

Wereldwijd verspreidt Zafi.D zich enorm snel en de worm is nu reeds het meest frequent gedetecteerde virus door Panda ActiveScan


- Zafi.D wordt verzonden in e-mails en geeft zich uit voor kerstwens


- Panda Software lanceerde de gratis PQREMOVE tool die Zafi.D detecteert en elimineert van elke geïnfecteerde computer


- TruPrevent Technologie, de meest intelligente technologie om onbekende virussen en indringers te stoppen, blokkeert en verwijdert Zafi.D consequent en efficiënt, zonder het eerst te identificeren

Gorinchem, 15 december 2004 - Volgens de door de Panda ActiveScan verzamelde gegevens is de Zafi.D worm, die pas gisteren opdook, reeds het meest frequent gedetecteerde virus ter wereld. Het virus werd hoofdzakelijk gedetecteerd in Zuid-Amerika en Europa. Landen met het hoogste aantal geïnfecteerde computers zijn Italië, Spanje, Bulgarije en Hongarije.

De worm wordt verspreid als attachement van een e-mail met de tekst "Prettige feestdagen!". Met de aankomende feestdagen, versturen gebruikers miljoenen wensen via e-mail.

Om te voorkomen dat de worm zich verder verspreidt, wat vooral mogelijk is via computers zonder adequate anti-malware, biedt Panda Software de gratis PQREMOVE aan. Deze tool detecteert en verwijdert Zafi.D van alle geïnfecteerde computers en kan worden gedownload vanop: http://www.pandasoftware.com/download/utilities.

Zafi.D is een meertalige worm, die de taal van de boodschap kan aanpassen aan het domein van het e-mailadres waarnaar het wordt verzonden. Zo zal een Duitstalige gebruiker de boodschap in het Duits ontvangen. Dit doet de kans op verspreiding aanzienlijk toenemen.

Daarbovenop kan Zafi.D gebruikt worden om controle te krijgen over geïnfecteerde computers. Hiertoe opent het een toegang op de communicatiepoort van geïnfecteerde computers. Via deze weg kan een aanvaller verbinding maken met de geïnfecteerde computer en zodoende controle hierover krijgen.

Door de hoge besmettingsmogelijkheid door Zafi.D, adviseert Panda Software gebruikers voorzichtig te zijn met e-mails en tijdig de antivirusoplossing te updaten. Panda Software heeft de overeenkomstige updates beschikbaar gemaakt voor klanten.

Klanten van Panda Software die reeds de nieuwe TruPrevent Technologie geïnstalleerd hebben op hun computer, werden reeds beschermd vanaf het moment dat de eerste worm opdook. Deze preventieve technologie was in staat Zafi.D te detecteren en blokkeren alvorens te identificeren (meer informatie over de nieuwe TruPrevent Technologie op http://www.pandasoftware.com/truprevent).

Gebruikers kunnen hun computer gratis online scannen met Panda ActiveScan, beschikbaar op http://www.pandasoftware.com/

Voor meer informatie over Zafi.D, kan u terecht op Panda Software's Virus Encyclopedie op: http://www.pandasoftware.com/virus_info/encyclopedia/overview.aspx?idvirus=56161

Over PandaLabs

Bij ontvangst van elk mogelijk geïnfecteerd bestand gaat de technische staf van Panda Software onmiddellijk aan de slag. Het bestand wordt geanalyseerd en afhankelijk van het bestandstype kunnen volgende acties ondernomen worden; demonteren, macro scanning, code analyse, & Als het bestand een nieuw virus bevat, worden desinfectie- en detectieroutines opgesteld en verstuurd naar de gebruikers.