Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Politieke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 15 december 2004

Behandeld


- Wouter Jurgens


Kenmerk


- DPZ-551/2004

Telefoon


- +31-(0)70-3486164


Blad


- 1/6

Fax


- +31-(0)70-348 4638


Bijlage(n)


- 2


- wouter.jurgens@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lidDe Nerée tot Babberich en van het lid Van Baalen over geheime contacten tussen HV Solana en Hamas

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- De Nerée tot Babberichen het lid Van Baalen over - geheime contacten tussen HV Solana en Hamas. Deze vragen werden ingezonden op - 30 november 2004 met respectievelijke kenmerken 2040504070- en 2040504090.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid De Nerée tot Babberich (CDA) over geheime contacten tussen Solana en Hamas.

Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving over de geheime contacten van, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het Gemeenschappelijke Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) Solana, met de Islamitische verzetsbeweging Hamas uit de Palestijnse Gebieden? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hebben dergelijke contacten inderdaad plaatsgehad? Zo ja, is dit contact aan de orde geweest in de Raad van Ministers van de Europese Unie en / of, was u als fungerend voorzitter van de Europese Unie van dit contact op de hoogte?

Antwoord

Zoals de HV Solana al heeft aangegeven, hebben er geen directe contacten tussen hem en vertegenwoordigers van Hamas plaatsgevonden.

Vraag 3

Indien deze contacten niet hebben plaatsgehad, is dan wel in Raadsverband gesproken over de mogelijkheid met vertegenwoordigers van Hamas in contact te treden?

Antwoord

Er is recent in Raadskader niet gesproken over de mogelijkheid met vertegenwoordigers van Hamas in contact te treden.

Vraag 4

Deelt u de mening dat er geen contacten met terroristische organisaties dienen te worden onderhouden?

Antwoord

Ik ben van mening dat er in principe geen sprake kan zijn van contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met terroristische organisaties. Daarop kan slechts in uiterste gevallen, bijvoorbeeld wanneer op deze manier een bijdrage geleverd kan worden aan het bestrijden van terreur of indien hiermee voortgang kan worden geboekt in een vredesproces, een uitzondering worden gemaakt.


1)ANP en BBC News, 25 november jl.

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over geheime gesprekken tussen de Europese Hoge Vertegenwoordiger Solana en Hamas

Vraag 1

Hebben, sinds de plaatsing van de Palestijnse organisatie Hamas op de Europese terreurlijst, eerder besprekingen tussen de Europese Hoge Vertegenwoordiger van het Gemeenschappelijke Buitenlands- en Veiligheidsbeleid, Solana, -dan wel een andere vertegenwoordiger van de EU- en Hamas plaatsgevonden?

Antwoord

HV Solana heeft in zijn verklaring van 25 november jl. aangegeven dat er sinds de plaatsing van Hamas op de EU-bevriezingslijst op 13 september 2003, geen contacten hebben plaatsgevonden met Hamas. Voor zover mij bekend hebben ook geen andere contacten van vertegenwoordigers van de EU met Hamas plaatsgevonden.

Vraag 2

Staat Hamas nog altijd in zijn geheel op de terroristenlijst van de EU of wordt onderscheid gemaakt tussen de politieke en militaire tak? Zo ja, vindt u het juist dat er gesprekken worden gevoerd met terroristen of vertegenwoordigers van terroristische organisaties?

Antwoord

Hamas staat sinds 13 september 2003 in zijn geheel op de EU-bevriezingslijst. Ik ben van mening dat er in principe geen sprake kan zijn van contacten van vertegenwoordigers van de Europese Unie met terroristische organisaties. Daarop kan slechts in uiterste gevallen, bijvoorbeeld wanneer op deze manier een bijdrage geleverd kan worden aan het bestrijden van terreur of indien hiermee voortgang kan worden geboekt in een vredesproces, een uitzondering worden gemaakt.

Vraag 3

Hebben onder het Nederlandse voorzitterschap gesprekken plaatsgevonden tussen EU-vertegenwoordigers en Hamas of tussen EU-vertegenwoordigers en andere organisaties of personen die op de terreurlijst staan van de EU? Zo ja, was u voorafgaand aan dit gesprek hiervan in kennis gesteld en heeft het Nederlandse voorzitterschap hiervoor toestemming gegeven? Indien u eerder niet op de hoogte was van dergelijke gesprekken, welke acties heeft u ondernomen om de Europese Hoge Vertegenwoordiger door de Raad terecht te laten wijzen?

Antwoord

Nederland heeft geen indicaties dat onder haar voorzitterschap contacten tussen EU-vertegenwoordigers en organisaties op de EU-bevriezingslijst zouden hebben plaatsgevonden.

Vraag 4

Kunt u aangeven wat het beleid van de Raad is inzake eventuele ontmoetingen tussen EU-vertegenwoordigers en (leden van) terroristische organisaties? Bent u bereid om, indien dit niet reeds het geval is, te bevorderen dat vanuit de Raad alle gesprekken met vertegenwoordigers van terroristische organisaties, dan wel met individuele personen die op de EU-terreurlijst staan, volstrekt worden verboden?

Antwoord

Zie antwoord op vraag 2. Overigens heeft een organisatie als Hamas een brede aanhang in de Gaza-strook en op de Westoever. In de praktijk is het niet altijd mogelijk leden of vertegenwoordigers van Hamas als zodanig te identificeren.

Toelichting: Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid De Nerée tot Babberich (CDA), eveneens ingezonden 30 november 2004, (vraagnummer2040504070).

===