Dienstenbond CNV

Nog steeds in overleg over CAO verzekeringen
15-12-2004

De CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties zijn nog steeds in gesprekover de CAO Verzekeringen. Helaas zijn er nog veel onderwerpen die ons en de Verzekeraars sterk gescheiden houden

Zoals loonontwikkeling, WAO/Ziektewet, flexibele arbeidstijden en variabele beloning. De CNV Dienstenbond heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen een looptijd tot 1 januari 2006, maar dat het wel gevolgen heeft voor de loonvraag. Werkgevers waren niet bereid een passende structurele loonsverhoging te geven en beraden zich op een tegenvoorstel.

In reactie op de werkgeversvoorstellen met betrekking tot WAO/Ziektewet hebben wij de volgende uitgangspunten neergelegd:
* wat medewerkers krijgen op basis van de huidige CAO is uitgangspunt.

* als reïntegratie-activiteiten worden verricht ontvangt de medewerker 100% van zijn/haar salaris.

* het 1e ziektejaar ontvangt de medewerker 100% van zijn salaris.

Geconstateerd is dat er een interpretatieverschil is tussen vakorganisaties en de Verzekeraars over de betaling in het 2e Ziektejaar. Beide partijen zullen hieromtrent duidelijkheid vragen.

Werkgevers houden vooralsnog vast aan hun standpunt met betrekking tot flexibele arbeidstijden: het mogelijk te maken op basis van vrijwilligheid niet extra uitbetalen van werken op uren buiten de dagspiegel. Wij hebben aangegeven hiermee moeite te hebben.

Variabele beloning is geen onbespreekbaar onderwerp voor de CNV Dienstenbond, maar wij hebben duidelijk gemaakt daar geen collectieve loonsverhoging voor te willen inleveren.

Inzetbaarheid is een onderwerp, dat zowel door de Verzekeraars als door de CNV Dienstenbond van essentieel belang geacht wordt. Wij vinden het allen belangrijk dat medewerkers gezond en met plezier de eindstreep halen, ook al betekent dat een loopbaanombuiging. De verwachting is dat in deze CAO daarover een afspraak gemaakt zal worden.

Werkgevers zullen volgende keer aangeven voor wat betreft kinderopvang of zij de keuze maken voor de wettelijke regeling of voor de huidige CAO-regeling. Vakorganisaties hebben aangegeven wel afspraken over overgangsregelingen te willen maken.

Vakbondscontributie op een fiscaal aantrekkelijk mogelijke wijze via de werkgevers verrekenen is een afspraak, die de Verzekeraars met ons willen maken. Voor vakbondsleden betekent dit een substantieel geldelijk voordeel.

Op 23 december 2004 praten wij verder. Het zullen lastige gesprekken worden, gelet op de onderwerpen die ons gescheiden houden.

Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.
Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga i.wiersinga@cnvdibo.nl