Dienstenbond CNV

Lidl verruimt openingstijden, Wat zijn uw rechten? 15-12-2004

Lidl heeft de openingstijden van ongeveer 80 winkels verruimd naar 20.00 uur op weekdagen en 18.00 uur op zaterdagen. Het zou hier om een proef gaan die in mei 2005 wordt geëvalueerd Het is mogelijk dat dan ook de andere vestigingen zullen volgen. Deze abrupte wijziging heeft al voor een hoop commotie gezorgd. Immers, er was geen rekening gehouden met reeds vastgestelde roosters en (krappe) personeelsbezetting. Een ondoenlijke situatie voor elke winkel.

De ondernemingsraad (OR) van Lidl heeft inmiddels haar instemming verleend voor deze wijziging van de werktijdregeling. Daarbij hebben ze nu wel bedongen dat het niet voor elke winkel direct moet ingaan. Het kan per filiaal pas ingaan als de personeelsplanning daarvoor de mogelijkheid geeft. Aangezien de roosters drie weken van tevoren worden gemaakt, kan het dus niet eerder dan na drie weken.

Wat betekent dit nu voor uw positie als werknemer? U moet voor uzelf op drie punten letten. Dat zijn:

* Uw persoonlijke werktijden

* Toeslagen voor het werken op de avond

* Arbeidstijdenwet

* Uw persoonlijke werktijden

U werkt tot op heden nog niet op de avond, behalve dan misschien de wekelijkse koopavond.

Of u nu ook verplicht bent om op andere avonden te werken hangt af van uw arbeidsovereenkomst Als in deze overeenkomst is afgesproken dat u op bepaalde tijdstippen werkt, kan dat nu niet eenzijdig door de werkgever worden aangepast. Dus als er b.v. staat dat u de maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur werkt kan dat nu niet verruimd worden naar 20.00 uur. Verder staat in de CAO (VGL, pagina 9 en 10, artikel 6) dat als u structureel bepaalde uren werkt, deze uren alleen kunnen worden gewijzigd in onderling overleg tussen u en uw werkgever. Het moet dus een gezamenlijk besluit zijn.

Tot slot zegt de CAO dat u niet kan worden verplicht om meer dan twee avonden per week te werken. Als u zelf meer wilt werken, kan dat natuurlijk. Maar wij adviseren u niet te tekenen om afstand te doen van uw rechten om maximaal twee avonden per week te werken.

Toeslagen voor het werken op de avond
Voor het werken op de avonden gelden geen extra toeslagen op uw normale uurloon. Behalve als u tussen 20.00 en 21.00 uur werkt of op zaterdag na 18.00 uur. Dan geldt, vanaf een kwartier na sluitingstijd, een toeslag van respectievelijk 33 1/3% en 50%.

Arbeidstijdenwet
In de CAO is bepaald dat een normale arbeidsduur 40 uur per week is, berekend over een periode van vier aangesloten weken. Het kan zijn dat u de ene week dus 45 uur werkt en de andere week 35 uur. Maar de werkweek mag in ieder geval niet meer zijn dan 45 uur en de normale arbeidstijd per dag is ten hoogste negen uur.

Het kan zijn dat u op incidentele basis moet overwerken. Daarvoor geldt dat het zeer uitzonderlijk moet zijn en slechts voor korte duur is. In dat geval kan u maximaal 12 uur op een dag werken (arbeidstijdenwet artikel 5:9 onder 3). Als u met dit overwerk boven de 40 uur per week komt, heeft u over de uren boven de 40 uur recht op een toeslag van 35%. U heeft ook recht op deze toeslag als u meer dan 9 uur op een dag heeft gewerkt.

Bedrijfsleiders mogen niet worden verplicht om meer dan drie uur per dag of 10 uur per week over te werken (VGL CAO, artikel 10). In een kwartaal mag maximaal 39 uur zijn overgewerkt. De ene week kunt u dus zes uur overwerken en de andere week o uur. Als u maar onder de 10 uur per week en 39 uur per kwartaal blijft.

Wij wijzen u uitdrukkelijk op de regels rondom arbeidstijden omdat wij denken dat het verruimen van de openingstijden nog wel voor problemen kan zorgen in verband met een vaak krappe personeelsbezetting. Dit levert nu vaak al problemen op. Laat staan dat de winkels straks nog langer open zijn.

Er zal dus waarschijnlijk in de beginperiode van deze proef een extra beroep op u worden gedaan. Zoals reeds aangegeven; dit mag slechts voor korte duur zijn en als u dan meer dan uw gebruikelijk uren werkt, moet er gewoon extra personeel bijkomen.

Denk ook om uw veiligheid en die van uw collegas! Kijk ook nog eens naar de veiligheidschecklist zoals deze in de CAO is opgenomen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft of dat het misschien in de winkel waar u werkt, de verandering niet goed verloopt. U kunt dan contac t met ons opnemen. Wij zullen zeker de vinger aan de pols houden! U kunt contact opnemen met Neoletta Poelgeest, bestuurder handel, n.poelgeest@cnvdibo.nl