Dienstenbond CNV

Persbericht - schoenenwinkelpersoneel overgeleverd aan willekeur werkgevers
15-12-2004

CNV Dienstenbond voorziet grote problemen in schoenenwinkels nu de CAO Schoenen is opgeheven. Er dreigt een tweedeling te ontstaan tussen oud en nieuw personeel. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: De koppigheid van werkgevers om een nieuwe CAO af te sluiten, leidt tot opheffing van een goede CAO, opheffing van het sociaal fonds met voorzieningen voor opleiding en kinderopvang, en tweedracht onder personeel. Nieuwkomers tegen het minimumloon laten werken en de rest het CAO-niveau laten behouden, dat zet kwaad bloed en is vragen om moeilijkheden. Nieuw personeel is voortaan overgeleverd aan de willekeur van werkgevers.

De CAO Schoenen was al enige tijd afgelopen. Zelfs de nawerking gold al niet meer sinds 1 juli 2004. Terwijl er geen CAO Schoenen meer was, werd geprobeerd verder te praten. Partijen konden elkaar helaas niet vinden. Inzet van de bonden was 1,25 procent loonsverhoging structureel en 0,75 procent eenmalig. Werkgevers weigerden echter iedere redelijke concessie richting bonden. Zij kwamen met een eindbod van 1 procent loonsverhoging structureel en 0,25 procent eenmalig.

Monsma: We krijgen nu de vervelende situatie dat werknemers die na 1 juli in dienst komen zelf met werkgevers moeten onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden. Daar komt bij dat deze nieuwkomers het minimumloon ontvangen en dus bij overwerk vanzelfsprekend eerder gevraagd zullen worden. Zij zijn goedkoper dan het oude personeel van wie het salaris op het laatst bereikte CAO-niveau wordt bevroren. Ik voorspel dan ook veel arbeidsonrust. Dat hadden we als bond nu juist willen voorkomen, zo besluit de bestuurder teleurgesteld.

Hoofddorp, 14 december 2004

Voor nadere informatie:
Fedde Monsma, bestuurder: (06)20471893
Lilly van Geest, persvoorlichter: (06)10884141