Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond stelt Flora Holland ultimatum
15-12-2004

CNV Dienstenbond heeft bloemenveiling Flora Holland een ultimatum gesteld om tot overeenstemming te komen over een nieuwe CAO. Tot vrijdag 17 december 17.00 uur kan het bedrijf reageren. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: Als er geen of een afwijzende reactie komt, sluiten we acties niet uit. Het is de leden serieus. Hopelijk ziet Flora Holland in dat het tot hier is en niet verder.

Inzet van het conflict is harmonisatie van de overwerkregeling. In september is door de leden een eindbod geaccepteerd voor een nieuwe CAO. Daarbij is toen als voorwaarde gesteld dat overuren in verschillende vestigingen op dagbasis berekend moeten worden, zoals dat al bijna overal gebruikelijk was. Een negende werkuur op een dag wordt dan voor 150 procent uitbetaald. Bij berekening van overuren op weekbasis telt pas het 41e uur als overwerkuur. De werkgever kan in zon situatie geneigd zijn om uren die boven de 40 uur uitkomen te compenseren in tijd. Die verplichting heeft kwaad bloed gezet bij de leden. Monsma: Leden zijn hier razend over. Want afgezien van het feit dat er zo geld door hun neus wordt geboord, is het ook helemaal niet afgesproken, stelt hij verontwaardigd.

Hij vervolgt: Flora Holland zoekt bewust het conflict door een andere invulling aan het geaccepteerde eindbod te geven. Zij beweren dat we overeenstemming hebben bereikt over de manier waarop overwerk wordt berekend. Maar CNV Dienstenbond heeft duidelijk gesteld dat het om harmonisatie van de toeslagen in de verschillende vestigingen gaat en niet om harmonisatie van de methoden om dat overwerk te berekenen. De leden hebben zich duidelijk uitgesproken hierover en pikken dit niet!, zo verwoordt de bestuurder de strijdvaardigheid van de achterban.

Hoofddorp, 14 december 2004

Voor nadere informatie:
Fedde Monsma, bestuurder: (06)20471893
Lilly van Geest, persvoorlichter: (06)10884141