Gemeente Amsterdam

Burgemeester Cohen presenteert 6e Amsterdamse Burgermonitor aan gemeenteraad
15 december 2004 - Mirjam Otten
De Burgermonitor 2004, een jaarlijks onderzoek naar de relatie tussen de Amsterdammers, het gemeentebestuur en het stadsdeelraadbestuur, is verschenen. Onderzocht wordt of en hoe de Amsterdammers zich met de stad en hun buurt bezighouden.

Trends in de Burgermonitor 2004

Al zes jaar lang krijgen ruim 3000 Amsterdammers dezelfde vragen gesteld om een trend door de jaren heen te kunnen ontdekken. Opvallend in deze monitor is dat de politiek-maatschappelijke betrokkenheid, na een periode van grote betrokkenheid tijdens de periode Fortuyn, weer aan het dalen is. De betrokkenheid is nog wel wat hoger dan in de jaren van de pre-Fortuyntijd. De gebeurtenissen van toen gaven de burgers een groeiend gevoel van invloed en betrokkenheid bij de politiek. Inmiddels is duidelijk geworden dat het om een tijdelijke opleving ging. De stemintentie is intussen wat afgenomen en de politieke interesse is iets gedaald. Het niveau van 2001 is nog niet bereikt, maar er is wel een trend in die richting. Het onderzoek voor deze monitor is in de zomerperiode gehouden. De recente gebeurtenissen in de stad konden daarom nog niet worden meegenomen.

Opvallend is verder hoe groot de verbreiding van internet onder de Amsterdammers is. Alleen ouderen `lopen nog achter'. Steeds meer Amsterdammers zijn `on line'. Van 46% in 2000 tot 79% in 2004. De Amsterdammers van etnische afkomst hebben hun achterstand bijna ingehaald. Overigens is volgens deze monitor Oud-West het meest digitale stadsdeel met 86%.

De binding met `de buitenwereld', dus de stad, het stadsdeel, Nederland en Europa, neemt voor bijna alle Amsterdammers licht af. Men maakt steeds meer een verschil tussen de beoordeling van het eigen leven en de eigen kring en het leven buiten die kring. De binding met de eigen etnische groep en het land van herkomst zijn zelfs licht gestegen. Vooral de Amsterdammers van Turkse en Marokkaanse afkomst (en daarbinnen vooral zij die elders geboren zijn) voelen zich sterker dan gemiddeld met de eigen etnische groep verbonden.

Verder is duidelijk geworden dat Amsterdammers digitale dienstverlening van de gemeentelijke overheid verwachten; 58% van de Amsterdammers heeft er behoefte aan en 11% maakt daadwerkelijk gebruik van een elektronisch gemeentelijk loket. Zeeburg loopt hierbij voorop met 20%. Hier ligt een belangrijke taak voor de gemeente Amsterdam en de stadsdelen, want in de meeste stadsdelen staat het digitale loket nog in de kinderschoenen.

Digitale presentatie

De Burgermonitor is dit jaar voor het eerst in digitale vorm beschikbaar en niet meer als boekwerk. Nu 79% van de Amsterdammers van internet gebruik maakt, zal de Burgermonitor via internet te bereiken zijn, nl. op www.amsterdam.nl/burgermonitor. De Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) presenteert de tabellen en de toelichting. In de bekende fact sheets van O+S is een samenvatting van de belangrijkste trends opgenomen. Nadat de burgemeester de site heeft geopend, zijn deze tabellen voor alle geïnteresseerden te raadplegen.

Wat gaat er verder gebeuren met de resultaten van deze zesde Burgermonitor?

De Amsterdamse Burgermonitor is een onderzoek van de O+S onder 3000 Amsterdammers. Het peilt hun mening over de stad en buurt en hun betrokkenheid daarbij, over het bestuur en de ambtelijke dienstverlening. Het hart van de Burgermonitor bestaat uit meer dan 100 vragen die elk jaar opnieuw worden gesteld.

O+S zal enkele kerngegevens uit deze monitor in fact sheets uitdiepen door ze te vergelijken met uitkomsten van andere onderzoeken. Zo zal O+S de relatie van etnische groepen, etnische identiteit en (nieuwe) media verder onderzoeken. In samenwerking met de Vrije Universiteit wordt verdiepend onderzoek gedaan naar het gebruik van forums, vooral onder jongeren met een allochtone achtergrond. Daarbij wordt onder andere ingegaan op de betekenis die de forums voor jongeren hebben. Verder zal O+S onderzoek uitvoeren naar zogenaamde empowerment initiatieven. Daarbij wordt gekeken naar het probleemoplossend vermogen van de samenleving: de zorgplicht van de overheid en empowerment van de burgers.

Een discussie die het Centraal Planbureau kort geleden aankaartte is: willen de Nederlanders wel een terugtrekkende overheid en de eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid die de regering veronderstelt? Of blijven ze de overheid zien als een behoeder van veel voorzieningen? Dit wordt verder uitgewerkt.

In april zal een conferentie worden gehouden over een van de thema's uit de Burgermonitor. De keuze voor een onderwerp is nog niet gemaakt.

Pb-200

© Gemeente Amsterdam