GroenLinks

Europarlement verscherpt grenswaarden gif in voedsel

Groente telen met minder pesticiden 15 december 2004

Voedsel op de Europese markt zal binnenkort fiks minder bestrijdingsmiddelen mogen bevatten. Dat is - tot grote tevredenheid van de Groenen - het resultaat van een stemming woensdag 15 december in het Europees Parlement.

Bart Staes, europarlementslid voor het Vlaamse Groen! is tevreden met de haast unanieme instemming. "Bescherming van baby's, kinderen en zwangere vrouwen heeft de prioriteit gekregen."

Cocktail van pesticiden
"Deze richtlijn voorziet dat ook combinaties van gelijkaardige pesticiden aan dezelfde strenge normen moeten voldoen. Dat is nodig. Recente rapporten tonen aan dat we steeds meer voedsel binnenkrijgen dat behandeld is met een cocktail van pesticiden", aldus Staes verder. Enkel minieme hoeveelheden pesticiden zullen nog worden toegestaan - de zogenaamde maximale residuniveaus. Dat is de concentratie bestrijdingsmiddelen waarop geen enkel gezondheidseffect kan worden vastgesteld.

Controle broodnodig
"Deze richtlijn is een goede zaak", zegt Staes. "Maar het is afwachten hoe de invulling ervan zal gebeuren. Het hangt van de lidstaten af hoe streng er zal worden gecontroleerd. Ik roep de regeringen in ons land dan ook op overtreders krachtdadig aan te pakken. Ons voedsel moet vrij zijn van bestrijdingsmiddelen."

Name and shame
Het Europees Parlement wil dat firma's die voedingswaren met te veel residu's van bestrijdingsmiddelen verkopen bekendgemaakt worden. Daarvoor zou een speciale website worden uitgebouwd. "Dit past in de strategie van name and shame", aldus Staes. "Iedereen kan zien wie de regels overtreedt, en dus van winkel of merk veranderen. Dat kan een belangrijke drijfveer zijn voor bedrijven om geen pesticiden op hun voedingswaren toe te staan."

Naar alle waarschijnlijkheid bereikt het EP een snelle overeenkomst met de Europese Raad, waardoor de richtlijn nog dit jaar afgewerkt kan worden.

Links

- www.bartstaes.be

- www.eetbeter.be

«