Europarlement verscherpt grenswaarden gif in voedsel
Groente telen met minder pesticiden 15 december 2004
Voedsel op de Europese markt zal binnenkort fiks minder bestrijdingsmiddelen
mogen bevatten. Dat is - tot grote tevredenheid van de Groenen - het
resultaat van een stemming woensdag 15 december in het Europees Parlement.
Bart Staes, europarlementslid voor het Vlaamse Groen! is tevreden met
de haast unanieme instemming. "Bescherming van baby's, kinderen en
zwangere vrouwen heeft de prioriteit gekregen."
Cocktail van pesticiden
"Deze richtlijn voorziet dat ook combinaties van gelijkaardige
pesticiden aan dezelfde strenge normen moeten voldoen. Dat is nodig.
Recente rapporten tonen aan dat we steeds meer voedsel binnenkrijgen
dat behandeld is met een cocktail van pesticiden", aldus Staes verder.
Enkel minieme hoeveelheden pesticiden zullen nog worden toegestaan -
de zogenaamde maximale residuniveaus. Dat is de concentratie
bestrijdingsmiddelen waarop geen enkel gezondheidseffect kan worden
vastgesteld.
Controle broodnodig
"Deze richtlijn is een goede zaak", zegt Staes. "Maar het is afwachten
hoe de invulling ervan zal gebeuren. Het hangt van de lidstaten af hoe
streng er zal worden gecontroleerd. Ik roep de regeringen in ons land
dan ook op overtreders krachtdadig aan te pakken. Ons voedsel moet
vrij zijn van bestrijdingsmiddelen."
Name and shame
Het Europees Parlement wil dat firma's die voedingswaren met te veel
residu's van bestrijdingsmiddelen verkopen bekendgemaakt worden.
Daarvoor zou een speciale website worden uitgebouwd. "Dit past in de
strategie van name and shame", aldus Staes. "Iedereen kan zien wie de
regels overtreedt, en dus van winkel of merk veranderen. Dat kan een
belangrijke drijfveer zijn voor bedrijven om geen pesticiden op hun
voedingswaren toe te staan."
Naar alle waarschijnlijkheid bereikt het EP een snelle overeenkomst
met de Europese Raad, waardoor de richtlijn nog dit jaar afgewerkt kan
worden.
Links
- www.bartstaes.be
- www.eetbeter.be
«
GroenLinks