Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits * Europanummer (15/12/04)

Zoals beloofd in de vorige parlementaire nieuwsflits (10/12/04) ontvangt u deze week een extra-nummer met enkel Europees nieuws.

Turkije, Lidstaat van Europa?

Woensdagmiddag werd in het Europees Parlement gestemd over het aanvangen van onderhandelingen met Turkije over een eventuele toetreding tot de Europese Unie. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels stemde tegen het rapport van de Nederlander Camiel Eurlings. Dit rapport steunt onder voorwaarden het starten van toetredingsonderhandelingen met Turkije.
In haar stemverklaring motiveerde Frieda Brepoels haar houding:

"Ons Europa is een open Europa, gestoeld op de Europese publieke cultuur, die voortvloeit uit onze gemeenschappelijke waarden en normen. Die "eenheid in verscheidenheid" is Europa"s belangrijkste kenmerk en tegelijk grootste troef.
De consequentie van een dergelijk politiek project is dat er grenzen aan zijn. De verdere uitbreiding van de Unie kan en mag de verdere verdieping niet in de weg staan. Een Turks lidmaatschap dreigt de Unie immers te doen verzanden tot een louter economisch samenwerkingsverband, dat niet meer in staat zal zijn om belangrijke supranationale bevoegdheden op een gecoördineerde manier uit te oefenen. Een Unie zonder slagkracht en ziel, verlamd door interne tegenstellingen. Dit is niet het verhaal waar velen hebben aan gewerkt en van gedroomd.
Het is zeker zo dat Turkije de voorbije jaren een belangrijke weg heeft afgelegd. Deze hervormingen en een diepgaande economische samenwerking dienen absoluut te worden verder gezet. Een bijzonder partnerschap tussen de Unie en Turkije lijkt hiertoe de aangewezen weg, waarin naast een doorgedreven economische samenwerking ook voorwaarden kunnen worden bedongen op het vlak van de Koerden, vrouwenrechten en de mensenrechten in het algemeen. Vermits dit laatste niet in het rapport wordt voorzien, zal ik dan ook tegen het rapport en de resolutie stemmen."

De Europese drugsstrategie

Nog vandaag heeft het Europees Parlement een verslag gestemd betreffende de nieuwe Europese drugsstrategie. Frieda Brepoels (schaduwrapporteur in dit dossier) betreurt het door het Parlement ingenomen standpunt. Het rapport biedt immers geen antwoord op de grote uitdagingen die aan de toekomstige EU drugsstrategie worden gesteld.

De recente cijfers betreffende het druggebruik zijn alarmerend. Steeds meer jongeren gaan op steeds jongere leeftijd experimenteren met
-voornamelijk- softdrugs. Minimaliseren van het probleem, zoals dit rapport doet, is duidelijk niet op zijn plaats.

De huidige situatie vraagt integendeel om een doortastende en alomvattende aanpak met slechts één doel voor ogen: het terugdringen van het druggebruik en alle negatieve nevenaspecten ervan. Het Europees beleid moet een meerwaarde betekenen voor de gedifferentieerde aanpak in de verschillende lidstaten op het vlak van coördinatie, informatie, wetenschappelijk onderzoek en de aanpak van de grensoverschrijdende drughandel en criminaliteit hieraan verbonden.

Om een dergelijk beleid te kunnen voeren dient er een aparte budgetlijn te worden gecreëerd, ter ondersteuning van nieuwe initiatieven en ter stimulering van het uitwisselen van positieve ervaringen tussen de verschillende lidstaten. Dit verslag bevat echter niets van dit alles

Het rapport is onsamenhangend en zit vol tegenstellingen. Zo wordt gepleit voor een op feitelijkheden en wetenschappelijk onderzoek gesteunde aanpak (die wij uiteraard kunnen steunen), maar in een adem worden direct conclusies getrokken en keuzes gemaakt. Zo wordt gesteld dat alle acties uit het verleden geen vruchten hebben afgeworpen, er geen goede kant is aan repressie en er prioriteit moet worden gegeven aan schadebeperking in plaats van preventie.

Frieda Brepoels is van oordeel dat het Parlement met dit verslag een kans laat liggen om een krachtig te signaal te geven aan de Europese Raad die deze week hieromtrent knopen zal doorhakken.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Europees parlement
Joris Nachtergaele

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be