Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de voorzitter van Sjakuus Postbus 90801 2509 LV Den Haag de heer P. Lankhorst Anna van Hannoverstraat 4 Plompetorengracht 19 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 3512 CB UTRECHT

Uw brief Ons kenmerk
UB/S/04/84592

Onderwerp Datum
subsidierelatie 15 december 2004

Geachte heer Lankhorst,

Middels uw brief d.d. 1 december 2004 licht u enkele zaken toe rondom het vraagstuk van de subsidiëring van Sjakuus. Dit naar aanleiding van mijn overleg met de Sociale Alliantie op 29 november jl. waarin dit punt aan de orde is geweest.

Tijdens mijn overleg met de Sociale Alliantie heb ik uiteengezet wat de beweegredenen van SZW zijn geweest om de subsidierelatie met Sjakuus niet over te nemen van VWS. Binnen het SZW-terrein is reeds een dekkend stelsel van cliëntenparticipatie gecreëerd, dat door SZW wordt gefaciliteerd. Hiernaast hanteert SZW de lijn om geen instellingssubsidies aan cliëntenorganisaties te verstrekken. Hierbij heb ik aangetekend dat het wel mogelijk is om voor concrete projecten subsidie aan te vragen.

In uw brief geeft u aan bereid te zijn projectmatig te gaan werken en uw werkwijze af te stemmen op het subsidiesysteem van SZW, mits er garanties zijn voor een basis om het projectmatig werk te kunnen oppakken. In dit verband verwijst u naar de overeenkomst die SZW met Nibud heeft afgesloten.

Ik juich het toe dat Sjakuus projectmatig werken wil voortzetten. Het staat Sjakuus vrij om projecten in te dienen in het kader van het Innovatie Programma Werk en Bijstand (IPW). In het kader van de eerste ronde van het IPW heeft Sjakuus dit ook gedaan. Het werk van Sjakuus richt zich op gedecentraliseerd beleid: armoedebeleid en cliëntenparticipatie. Het IPW biedt een kader voor innovatieve projecten op dit vlak met draagvlak bij gemeenten. De situatie van Sjakuus laat zich niet vergelijken met de unieke positie van het Nibud als onafhankelijk voorlichtings- en onderzoeksinstituut dat zich richt op verschillende voor SZW relevante beleidsterreinen. Een overeenkomst als met het Nibud is daarom niet aan de orde.

2

Ik wil Sjakuus graag in de gelegenheid stellen om in eerste instantie met mijn ambtenaren te overleggen over de mogelijkheid tot het indienen van projectvoorstellen in het kader van de tweede ronde van het IPW, die in het voorjaar 2005 van start gaat.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)