Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

15-12-2004

Descartes-Huygensprijs voor nanotechnoloog Marie-Paule Pileni

De Franse hoogleraar Marie-Paule Pileni krijgt dit jaar de de Descartes-Huygensprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen voor haar baanbrekende onderzoek naar nanomaterialen. De prijs, een bedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland. Pileni wordt gastonderzoeker bij het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie en de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente.

Marie-Paule Pileni (1945) doet onderzoek naar de synthese van nanomaterialen en de organisatie en collectieve eigenschappen van nanodeeltjes. Zij is sinds 1969 verbonden aan het Laboratoire des Matériaux Mésoscopiques et Nanométriques van de Université Pierre et Marie Curie in Parijs, en was gastdocent in onder meer Zwitserland, Israel, Australië, India, Japan, de Verenigde Staten en Duitsland. Bovendien is ze eredoctor aan de Chalmers Universiteit in Göteborg, Zweden. Ze heeft een grote internationale reputatie als nanotechnoloog, en was de meest geciteerde Franse onderzoeker in de periode 1981-1998.

Pileni gebruikt de Descartes-Huygensprijs om in 2005 en 2006 enkele maanden als gasthoogleraar te werken bij de vakgroep Vastestoffysica van de faculteit Technische Natuurwetenschappen en het Onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente. Zij zal daar met haar Nederlandse collega's onderzoek doen naar de eigenschappen van dunne 'films': laagjes opgebouwd uit kristallen met nano-afmetingen. Hoe gaan die kristallen zich ordenen, en hoe beïnvloedt die ordening de eigenschappen van het materiaal? Pileni zal zich met name richten op de optische en magnetische eigenschappen. De films bieden veel technologische mogelijkheden, bijvoorbeeld bij de opslag van informatie en in de medische diagnostiek.

De KNAW kent de Descartes Huygensprijs jaarlijks toe aan een vooraanstaand Franse onderzoeker die heeft bijgedragen aan de wetenschappelijke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland. Een zelfde prijs, te besteden aan een onderzoeksverblijf in Frankrijk, wordt door de Franse regering jaarlijks aan een Nederlander uitgereikt.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl