Gemeente Geldermalsen

Gedeputeerde Staten geen voorstander van NL.C

15 december 2004 - Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft vandaag besloten geen voorstel in de richting van Provinciale Staten te doen tot het creëren van planologische ruimte in het nieuwe Streekplan voor de mogelijke realisatie van het NL.C in de gemeente Geldermalsen.
Het gemeentebestuur van Geldermalsen heeft dit vandaag uit informele bronnen vernomen.

Door dit besluit geeft het college van Gedeputeerde Staten aan geen gehoor te willen geven aan het verzoek van de gemeente Geldermalsen om op provinciaal niveau een brede integrale afweging rond dit project te doen plaatsvinden. Gedeputeerde Staten hebben zich in hun afwegingen hoofdzakelijk laten leiden door aspecten van ruimtelijke ordening en achten daarbij, in afwijking van een nadrukkelijk positief advies van de provinciale afdeling Economische Zaken, economische aspecten van ondergeschikt belang.

Vanzelfsprekend is het gemeentebestuur van Geldermalsen teleurgesteld over dit besluit. Naar haar mening, doen GS met deze snelle negatieve reactie geen recht aan de zorgvuldige wijze waarop de gemeente Geldermalsen het proces tot nu toe heeft gevoerd. Het gemeentebestuur wil op korte termijn ook meer duidelijkheid over de exacte formulering van het GS-besluit. Informele contacten duiden er namelijk op, dat er sprake zou kunnen zijn van een voorgenomen besluit op basis waarvan GS eerst nog overleg plegen met buurprovincies en het Rijk(om een ontwikkeling als het NL.C ook elders te blokkeren) alvorens in een tweede besluitvormingsronde tot een definitief ja of nee te komen.

In het kader van het duale stelsel en de normale Streekplanprocedure is uiteindelijk natuurlijk het laatste woord aan Provinciale Staten die tot een eigen afweging moeten komen. Inmiddels is duidelijk dat verschillende fracties nog alle opties open houden. Niet voor niets wordt op 23 maart a.s. door de griffie van Provinciale Staten omtrent het NL.C een zogenaamd Gelders Debat georganiseerd waarin voor- en tegenstanders met statenleden over dit onderwerp van gedachten kunnen wisselen. Definitieve besluitvorming over het nieuwe Streekplan en dus ook over het NL.C zal pas plaatsvinden in juni 2005.