FNV Bouw


---

>datum: 15-12-2004

---

FNV Bouw vraagt 1,25% in houtsectoren

De Nederlandse economie staat er nog steeds niet geweldig voor. Daarom gaat FNV Bouw de CAO-onderhandelingen in de houtsectoren in met de gematigde looneis van 1,25 procent. De bond wil collectieve arbeidsovereenkomsten afsluiten voor één jaar, om snel op nieuwe ontwikkelingen te kunnen inspelen. In de timmerindustrie beginnen de CAO-onderhandelingen op vrijdag 17 december. Daar vindt FNV Bouw belangrijk dat in juli het nieuwe loon- en functiesysteem wordt ingevoerd, waarbij niemand erop mag achteruitgaan. In de tentoonstellingsbedrijven zet FNV Bouw naast het loon vooral in op betere werkomstandigheden. In de parketsector moet ook het nieuwe loon- en functiesysteem deze zomer worden ingevoerd; daar dringt de bond verder aan op aansluiting bij een een arbodienst en op een nieuwe financiële regeling voor de kinderopvang.

Timmerindustrie (12.000 werknemers)

FNV Bouw is blij met het nieuwe functiesysteem, dat onder meer de sector kunststof kozijnen en deuren beter integreert in de CAO. Ook vervalt de scheiding tussen productie- en administratief personeel, wat moderner personeelsbeleid mogelijk maakt. Wel wil de bond een overgangsregeling voor de dienstjarentoeslag. Ook wil FNV Bouw meer armslag voor de SSWT, Stichting Scholing en Werkgelegenheid Timmer. Die moet zich niet beperken tot de scholing van werkzoekenden maar ook de opleiding van werkenden ter hand neemt. Want de arbeidsmarkt verandert en timmerbedrijven moeten bovendien slagvaardig de concurrentie aan. Beide elementen vragen om scholing van de werknemers. In nauw overleg met het Bedrijfspensioenfonds Bouw, waaronder de timmerindustrie valt, wil FNV Bouw onderzoeken hoe de huidige leeftijd voor prepensioen gehandhaafd kan blijven. Ook voor levensloop wil de bond een stevige collectieve regeling, zodat de eigen invulling van werk en leven niet alleen blijft weggelegd voor de hogere inkomens.

Tentoonstellingsbedrijven (2500 werknemers)

Prepensioen en levensloop komen in de tentoonstellingsbedrijven eveneens in de CAO-onderhandelingen aan de orde. Behalve administratieve krachten zien werknemers zichzelf niet tot hun 65e doorwerken. Dat is uit een enquête van FNV Bouw gebleken. Veel extra aandacht krijgen daarom de arbeidsomstandigheden. In tentoonstellingsbedrijven worden lange dagen gemaakt, onder stressvolle omstandigheden. Bovendien is niet in elke hal de veiligheid voldoende. Ook maken werknemers, vermoeid, veel kilometers. Over dit totaal van veiligheid en gezondheid stelt FNV Bouw een campagne voor, onder het motto Veiligheid tentoongesteld. Voor het loon vraagt FNV Bouw ook hier 1,25 procent.

Parket (1400 werknemers)

Ook in de parket natuurlijk loon, prepensioen en levensloop. Verder ook hier een nieuw functiesysteem, met beoordelingssysteem en loongebouw, ingevuld met marktconforme lonen. FNV Bouw wil dat per 1 juli 2005 invoeren, waarbij de bond een uitbreiding voorstaat, zodat ook deze hogere lonen onder de CAO vallen. Omdat deze CAO nog geen bepalingen voor bedrijfsgezondheidszorg kent, stelt FNV Bouw voor dat bedrijven zich aansluiten bij een arbodienst. Ook wil de bond dat elke werkgever één zesde deel betaalt van de werkelijke kosten van kinderopvang.


---