Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200308819/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing door het college van B&W van Amsterdam van he verzoek van Stichting W.I.A 1991 en Projektburo het Vliegwiel documenten openbaar te maken. Verzoekers willen informatie over de opstelling van de gemeente Amsterdam ten aanzien van het besluit van 29 december 1999 waarbij de Arbeidsvoorziening de subsidie uit het Europees Sociaal Fonds voor het project "Opleiding en werkervaring voor mensen met een lastig lichaam" van Stichting Flexaddress op nul heeft vastgesteld.


* 200401566/1
Beroep van Combitex Geertruidenberg B.V. uit Oosterhout tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk heeft verleend voor een doe-het-zelf markt, vuurwerkopslag en verkoop, Agri en Tuin (dier en tuinassortiment) en een tankstation met shop aan de Molenstraat in Fijnaart. In beroep wordt gesteld dat de aanvraag voor de milieuvergunning onvolledig zou zijn, mede omdat ten onrechte geen onderzoeksrapport met betrekking tot de externe veiligheid deel zou uitmaken van de aanvraag. Voorts zou er geen rekening zijn gehouden met toekomstige (planologische) ontwikkelingen.


* 200402617/1
Beroep van inwoners van Someren tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van die gemeente heeft verleend voor een bedrijf aan de Half Elfje in Someren waar consumenten-, fop- en schertsvuurwerk wordt opgeslagen, wordt verpakt en wordt verkocht. Er wordt maximaal 10.000 kilo consumentenvuurwerk en 200 kilo fop- en schertsvuurwerk opgeslagen. Het bedrijf bestaat uit een bewaarplaats, een bufferbewaarplaats en een verkoopruimte. In beroep wordt gesteld dat de vergunningaanvraag geen volledig zicht biedt op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in het bedrijf en wordt gesteld dat het bedrijf op een andere locatie zou moeten worden gevestigd.


* 200402940/1
Beroep van de Stichting ENCI Stop uit Maastricht tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg (GS) van het werkplan 2003 en 2004 van de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI). GS hebben in 1988 een ontgrondingvergunning aan de ENCI verleend voor het ontgronden van een deel van de Sint Pieter. Op grond van deze vergunning dient de ENCI een werkplan op te stellen. In 1992 is een werkplan opgesteld voor de periode tot 2010 met een doorkijk tot 2035. GS hebben het werkplan voor zover dat betrekking heeft op de periode 2003/2004 goedgekeurd. De Stichting stelt onder meer dat een verkeerde procedure is gevolgd bij de goedkeuring van het werkplan, niet de juiste stukken ter inzage zouden hebben gelegen en heeft inhoudelijke bezwaren tegen het werkplan.


* 200403316/1
Hoger beroep in verband met de gedeeltelijke afwijzing door TNO van het verzoek van advocatenkantoor Houthoff Buruma om een aantal publicaties en rapporten te verstrekken. Van de in totaal 55 gevraagde rapporten gaat het nu nog om 25 documenten die TNO niet openbaar wil maken. De geweigerde documenten geven inzicht in de samenstelling van ontplofbare stoffen, de wijze waarop ontplofbare mengsels moeten worden vervaardigd, de eigenschappen van explosieve mengsels en de onverhoopte effecten van gebruik van die stoffen.


* 200403404/1
Hoger beroep in verband met de verlening van een tegemoetkoming die de Stichting Uitvoeringsorganisatie Personenschade Vuurwerkramp heeft verleend aan een inwoner van Enschede wegens een functionele invaliditeit van 3% als gevolg van blijvend lichamelijk letsel als gevolg van de vuurwerkramp in mei 2000. De betrokkene is onder meer van mening dat de medisch adviseur de lichamelijke klachten en beperkingen niet juist heeft vastgesteld. Deze medisch adviseur zou geen volledig beeld hebben gekregen van de ernst van de verwondingen, nu het lichamelijk onderzoek twee jaar na de ramp heeft plaatsgevonden. De functionele invaliditeit is volgens betrokkene dan ook op een te laag percentage vastgesteld. De rechtbank in Almelo heeft in maart 2004 een eerder beroep van betrokkene ongegrond verklaard.


* 200403461/1
Hoger beroep in verband met de toekenning van een schadevergoeding door de minister van Verkeer en Waterstaat aan de eigenaar van een tankstation vanwege de afsluiting van de A31 tussen Dronrijp en Marssum. Aan de A31 zijn onderhoudswerkzaamheden verricht. Deze duurden bijna een maand langer dan gepland wegens slechte weersomstandigheden en gebruik van slechte kwaliteit cement. Gedurende de gehele periode is het desbetreffende tankstation door de afsluiting van een gedeelte van de A31 onbereikbaar geweest. De minister heeft voor die extra periode van bijna een maand een schadevergoeding aan de eigenaar van het tankstation verleend, omdat de uitvoering in die periode niet was voorzien. Over de vooraf geplande periode waarbinnen onderhoudswerkzaamheden zouden worden verricht, is geen schadevergoeding betaald. De eigenaar van het tankstation is het daar niet mee eens. De rechtbank in Leeuwarden heeft een eerder beroep van de eigenaar gegrond verklaard. Volgens de rechtbank had ook over deze periode een schadevergoeding moeten worden betaald. De minister heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200403485/1
Beroep van de "Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur" uit Yerseke tegen het besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om geen vergunning te verlenen op grond van de Natuurbeschermingswet voor het opvissen van maximaal 200.000 mosselton mosselzaad op mosselbanken in bepaalde delen van het staatsnatuurmonument "De Waddenzee" en het "Noord-Friesland Buitendijks" betreffende het najaar van 2002. De Producentenorganisatie heeft zich onder meer op het standpunt gesteld dat de Minister in strijd zou hebben gehandeld met het beleid dat is neergelegd in het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij Kustwateren 1999-2003.


* 200403518/1
Hoger beroep in verband met de verlening van een tegemoetkoming die de Stichting Uitvoeringsorganisatie Personenschade Vuurwerkramp heeft verleend aan een inwoner van Enschede wegens functionele invaliditeit als gevolg van blijvend lichamelijk letsel als gevolg van de vuurwerkramp in mei 2000. Betrokkene heeft een bezwaarschrift bij de Stichting ingediend, omdat zij het niet eens was met de hoogte van de tegemoetkoming. De Stichting heeft deze bezwaren echter niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij het bezwaarschrift niet binnen de termijn van zes weken had ingediend. Betrokkene is van mening dat onvoldoende waarde is toegekend aan de omstandigheid dat zij in die periode hulp heeft gevraagd aan verscheidene instanties, waarvoor aanleiding was gelet op haar psychische gesteldheid. De rechtbank in Almelo heeft in maart 2004 geoordeeld dat de Stichting de bezwaren terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. Betrokkene komt nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200405202/1
Beroep van inwoners uit Barendrecht tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij deels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Carnisselande-Noord" van de gemeente Barendrecht. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied dat deel uitmaakt van de Vinex-locatie Midden IJsselmonde. Het ligt tussen de Voordijk en rijksweg A15 (met uitzondering van het sportpark Smitshoek). Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van woningen, een winkelcentrum, voorzieningen op het gebied van onderwijs, welzijn en zorg, sportcomplexen, parken, een recreatieplas en van een bedrijfsgebied van ongeveer 76 hectare. In beroep wordt aangevoerd dat het bestemmingsplan niet in overeenstemming met het Regionaal Structuurplan Midden IJsselmonde en met de notitie "Voordijk Noord, de lintzone: begrenzing en dichtheid" zou zijn.


* 200405871/1
Hoger beroep in verband met het bevel dat de inspecteur van de Arbeidsinspectie heeft gegeven aan Strukton Railinfrabeheer Regio B.V. om de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden op het emplacement Transformatorweg Amsterdam niet te starten. Deze werkzaamheden zouden ernstig gevaar opleveren voor de baanwerkers. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit mondelinge bevel een dag later schriftelijk bevestigd. De rechtbank in Utrecht heeft in juni 2004 een eerder beroep van Strukton tegen het bevel ongegrond verklaard. Strukton komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook het zaaknummer 200406251/1.