Gemeente Utrecht

Panoramacamera: Utrecht in beeld vanaf de Neudeflat

Woensdag 15 december 2004 om 14.30 uur zal Jan van Zanen, wethouder toerisme, op het dak van de zogeheten Neudeflat, Vinkenburgerstraat 26 in Utrecht officieel de panoramacamera in gebruik nemen. Deze camera zal permanent opnamen maken van de binnenstad die rechtstreeks via internet te zien zijn. De opnamen zijn bovendien te zien in het televisieprogramma "Kijk op Europa", dat dagelijks wordt uitgezonden via Nederland 2, TV1, Canvas en de satellietzender TW1.

De panoramacamera was tot voor kort op het Domplein geplaatst in het kader van "750 jaar gotische Domkerk". De nieuwe positie op de Neudeflat (op 50 meter boven straatniveau) geeft een veel weidser beeld van de binnenstad van Utrecht, van Museum van Speelklok tot Pierement tot aan de Weerdsluis. Te zien zijn onder andere het stadskasteel Oudaen, de werven langs de Oudegracht en de zaterdagse bloemenmarkt op het Janskerkhof. Jan van Zanen zal bij de ingebruikname van de camera memoreren dat vanaf de Neudeflat in ieder geval één van de minst fraaie gebouwen in de binnenstad niet zichtbaar is. Ook zal hij het eerste exemplaar van de toeristische stadsgids presenteren. Via de panoramacamera zijn 's avonds prachtige beelden te zien van de verlichte binnenstad. Met de plaatsing van de camera op deze markante plek speelt de gemeente in op het jaarthema "water", waarmee een groot aantal Nederlandse steden zich in 2005 in binnen- en buitenland zal profileren.

De camera blijft in ieder geval op de Neudeflat staan tot en met mei 2005.

Noot voor de media:
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd bij de officiële ingebruikname aanwezig te zijn. Zij kunnen zich daarvoor woensdag 15 december om 14.30 uur melden bij de ingang van de Neudeflat, Vinkenburgerstraat 26 in Utrecht. Meer inlichtingen zijn te krijgen bij Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, 030-286 11 56.