Politie Drenthe

Drenthe laagste score alcoholcontroles

Assen 15-12-2004

Bij alcoholcontroles in weekendnachten in 2003 zat slechts 1,2 procent van de Drentse automobilisten met meer dan 0,5 promille alcohol achter het stuur. Dat blijkt uit het onlangs uitgebrachte rapport Rijden onder invloed in Nederland van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Daarmee scoort Drenthe lager dan alle overige provincies. Dat was ook in 2002 al het geval, toen Drenthe nog op 1,6 procent zat. Uit het onderzoek blijkt, dat ondanks een daling met 0,4 procent de automobilisten in de provincie Zuid-Holland bij alcoholcontroles in het weekeinde het vaakst worden betrapt op het sturen met een slok op; 4,8 procent van de gecontroleerde weggebruikers had in 2003 teveel gedronken.

Van de 25 politieregios heeft Gooi en Vechtstreek met een score van 7,7 procent het meest te stellen met automobilisten die bij weekendcontroles met meer dat 0,5 promille alcohol van de weg worden gehaald.

Gemiddeld is het percentage automobilisten dat in ons land bij alcoholcontroles in weekendnachten met meer dan 0,5 promille wordt betrapt in 2003, ten opzichte van 2002, met 0,4 procent gedaald naar 3,9 procent.

Verkeershandhavingsteams
Volgens de onderzoekers is die daling mede te danken aan de strengere alcoholcontroles door de politie. Vooral de frequente controles van de speciale verkeershandhavingsteams zoals het Drentse Boetegeld = Sneu Geld wordt genoemd als reden van de daling van het aantal drankrijders. In 2003 hebben de verkeershandhavingsteams rond 78.400 uur besteed aan alcoholcontroles.

De totale inzet van de politie wordt in het rapport geanalyseerd aan de hand van het aantal verkochte mondstukken die de politie gebruikt bij alcoholcontroles.

In 2002 ging het om ruim 1,7 miljoen. In 2003 zijn er meer dan 2,4 miljoen mondstukken verkocht. Vergeleken met 1999 is dat meer dan een verdubbeling.

BOB
De Drentse politie doet bij alcoholcontroles van enige omvang graag en vaak een beroep op de BOB campagneteams van 3VO. Volgens de onderzoekers speelt voorlichting een belangrijke rol bij het tegengaan van het rijden onder invloed, zeker als die gelijktijdig plaatsvindt op zowel landelijk als regionaal niveau.

In het rapport wordt gesteld dat het aannemelijk is dat de afname van het aantal overtreders voor een deel valt toe te schrijven aan de landelijke en regionale voorlichting onder de vlag van de BOB campagne en dat de geconstateerde gedragsverbetering mag worden beschouwd als het effect van de combinatie van intensieve handhaving en voorlichting.

Controles Boetegeld = Sneu Geld

Bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld" staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 17 december is er een alcoholcontrole op diverse wegen in Zuid Drenthe.
Maandag 20 december staat de radarauto op het Oosteinde, de Norgerweg en de Roderweg in Roden.
Dinsdag 21 december wordt er op snelheid gecontroleerd op de N34 tussen Holsloot en Gieten en op het gedeelte tussen Gieten en De Punt. Woensdag 22 december is er s middags en s avonds een radar snelheidscontrole op de A28 tussen Assen en De Punt. Donderdag 23 december wordt er in Emmen en omgeving een alcoholcontrole gehouden.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen

Surf ook eens naar www.rws-avv.nl