Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave dinsdag 14 december

* TIEN VERDACHTEN AANGEHOUDEN, MEER DAN TWINTIG MISDRIJVEN OPGELOST

ROTTERDAM - Met de aanhouding van acht mannen en twee vrouwen, in de leeftijd van 18 tot en met 31 jaar, afkomstig uit Rotterdam, heeft politiepersoneel van de recherche en wijkpolitie Cool van district Rotterdam-Centrum 25 misdrijven opgelost. De mannen en vrouwen, die zowel individueel als in groepsverband de delicten pleegden, zijn verantwoordelijk voor onder meer een schietpartij in de Boomgaardstraat, inbraken, straatroof en heling. Bij een inbraak werden een kluis en een grote hoeveelheid computers en TFT-schermen gestolen. De buitgemaakte goederen zijn verkocht dan wel voor eigen gebruik aangewend.
De aanleiding voor het onderzoek was een bekeuringssituatie september jl. Politiemensen wilden een bestuurder van een bromfiets bekeuren, maar de man reed weg. Een bewoner van de Boomgaardstraat schoot te hulp en kon de verdachte aanhouden en overdragen aan de politie. Na de aanhouding werd de man, die te hulp schoot, door vrienden van de bromfietsbestuurder bedreigd. Toen hij hiervan op het politiebureau aangifte deed, werd zijn huis enkele malen met een vuurwapen beschoten. Hij besloot hierop niet meer terug te keren naar zijn woning. De bedreiging was voor de recherche en wijkteam Cool een reden om een team te formeren en een intensief onderzoek te starten, dat in zeer korte tijd resulteerde in de aanhoudingen.
Tijdens de doorzoekingen in de woningen van de verdachten werden diverse goederen, waaronder scooters en mobiele telefoons, afkomstig van inbraak en heling aangetroffen en in beslag genomen. Vier mannen zijn in bewaring gesteld. Eén van hen is reeds veroordeeld, terwijl de andere zes verdachten, na opgemaakt proces verbaal, zijn heengezonden. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit. Opmerkelijk is dat na de aanhoudingen binnen de groep verdachten het aantal vermogens- en geweldsdelicten aanzienlijk is gedaald. Op dit moment vinden er besprekingen tussen Dagelijks Bestuur van de Centrumraad, Justitie en politie plaats over een verdere aanpak van leden van de groep. Dit om te voorkomen dat ze zich wederom aan deze vormen van criminaliteit schuldig gaan maken.


* DODELIJK SLACHTOFFER BIJ SCHIETPARTIJ
ROTTERDAM - Een 33-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is dinsdagmorgen om het leven gekomen bij een schietpartij op de Westzeedijk terwijl hij stond te wachten bij een tramhalte. Omstreeks kwart over elf werd hij, door een nog onbekende schutter beschoten en diverse keren geraakt. Hij overleed ter plaatse.
Naast het dodelijke slachtoffer werd een 21-jarige Rotterdammer en een Eritreese mevrouw door kogels getroffen. Beiden liepen schotwonden op in hun benen en werden overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum, waar ze zijn behandeld. Na onderzoek bleken het dodelijk slachtoffer en de 21-jarige Rotterdammer bekenden van elkaar. Door de recherche van district Rotterdam-West is een team geformeerd, dat een onderzoek instelt naar de dader en naar de achtergronden van dit misdrijf.

Ochtenduitgave dinsdag 14 december