Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Commissie Ekkart: nog twee jaar voor indienen claims ...

Dit is een persbericht dat verschijnt onder de verantwoordelijkheid van de commissie Ekkart

woensdag 15 december

Commissie Ekkart: nog twee jaar voor indienen claims oorlogskunst

Nog twee jaar lang moeten particulieren en kunsthandelaren van wie tijdens de Tweede Wereldoorlog onterecht kunst is geroofd of geconfisceerd teruggave van deze kunst kunnen claimen bij de Nederlandse overheid. Het gaat daarbij om kunstvoorwerpen uit de zogenaamde NK-collectie, die de Nederlandse staat beheert. Daarnaast moet de overheid restitutie-inkomsten beschikbaar stellen voor de versterking van de joodse cultuur. Dat zijn enkele van de slotaanbevelingen die voorzitter Ekkart van de gelijknamige commissie gisteren samen met de eindrapportage overhandigde aan staatssecretaris Van der Laan van Cultuur.

Van een aantal geroofde kunstwerken zijn de oorspronkelijke eigenaren niet meer te achterhalen. Van deze categorie kunstvoorwerpen moet de tegenwaarde ten goede komen van een joods cultureel doel. Dat is nodig om de schijn te vermijden dat de Nederlandse overheid het openbaar kunstbezit zonder enige tegenprestatie heeft verrijkt met kunstwerken uit het bezit van oorlogsslachtoffers. Ook adviseert de commissie om bij expositie van deze categorie kunstwerken nadrukkelijk de herkomstgeschiedenis te vermelden.

Eenzelfde schijn van verrijking bestaat volgens de commissie rond de in de schatkist gevloeide opbrengsten van de veilingen van gerecupereerde kunstwerken, die aan het begin van de jaren vijftig werden gehouden. Daaronder bevonden zich .besmette kunstwerken., die van joodse eigenaren geroofd, geconfisceerd of gedwongen verkocht zijn. Daarom moet een geïndexeerd percentage van deze opbrengsten eveneens beschikbaar worden gesteld voor een joods cultureel doel. De commissie zal daarvoor nog dit jaar de regering een rekenschema voorstellen.

De commissie is concreet over de bestemming van het geld. Zij stelt voor dat de helft gaat naar de synagoge aan het mr.Visserplein in Amsterdam. De historische betekenis van deze synagoge maakt deze tot een symbool van de geschiedenis van joods Nederland. De andere helft kan dan ten goede komen aan het Joods Historisch Museum, dat het daarmee te vormen fonds moet aanwenden voor het stimuleren van hedendaagse joodse cultuuruitingen.

Met de aanbevelingen en de overhandiging van het eindrapport beëindigt de commissie Ekkart haar opdracht de regering te adviseren over het restitutiebeleid van na de oorlog naar Nederland gerecupereerde kunstwerken die behoren tot de NK-collectie. Sinds haar aanstelling in 1998 zijn twee series aanbevelingen gedaan. De eerste aanbevelingen waren bedoeld om teruggave van kunstwerken aan particuliere eigenaren soepel te doen verlopen. De tweede serie had betrekking op de teruggave aan de kunsthandel. Op basis van de aanbevelingen voerde de regering een ruimhartiger restitutiebeleid. Om te komen tot daadwerkelijke teruggave werd de restitutiecommissie ingesteld, die de regering adviseert over individuele teruggave. Ook dit gebeurt op basis van het door de commissie Ekkart ontwikkelde beleid.

Noot voor de redactie,