Website ministerie BZK goedgekeurd voor gebruik door gehandicapten

15 december 2004

De website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Externe link www.minbzk.nl, is toegankelijk verklaard voor mensen met een handicap, functiebeperking en ouderen. De BZK-site is daarmee na VWS en BuZa de derde departementale website die de zogenaamde Drempels Weg-status heeft gekregen. Uit een toetsing is gebleken dat de site voldoet aan de richtlijnen van Drempels Weg een project van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid dat streeft naar een toegankelijk internet voor iedereen.
---

Een toegankelijk internet is belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een handicap. Zo kunnen blinden op internet bijvoorbeeld gemakkelijk zelfstandig informatie zoeken, reizen plannen, boodschappen doen en via e-mail communiceren met anderen. Doven gebruiken e-mail en internet om te communiceren met anderen, maar ook om artikelen te bestellen en informatie op te vragen zonder te hoeven bellen. Op internet is iedereen gelijk, is de ervaring van veel gehandicapte internetters. Internet vergroot hun wereld en hun zelfstandigheid. Iedereen zou dan ook dezelfde toegangsmogelijkheden tot internet moeten hebben. In de praktijk blijkt dat echter niet zo te zijn. Veel internetsites zijn niet voor iedereen even toegankelijk.

Het Landelijk Bureau Toegankelijkheid maakt webbouwers en bedrijven bewust van de drempels die zij, meestal onbedoeld, in hun websites opwerpen. Vaak blijkt slechts een beperkt aantal veranderingen nodig om aan de Drempels Weg-richtlijnen te voldoen. Drempels Weg is gestart op initiatief van het ministerie van VWS om een maatschappelijke bewustwording tot stand te brengen van de problemen rondom internet voor mensen met een functiebeperking. In het kader van Drempels Weg hebben vele organisaties, waaronder alle ministeries, een intentieverklaring ondertekend waarin zij aangaven de toegankelijkheid van hun website te zullen verbeteren.