STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Speldjesregen Nederland Schoon start in Hilversum

EMBARGO TOT WOENSDAG 15 DECEMBER 2004 20.00 UUR

PERSBERICHT

Nederland Schoon en gemeente Hilversum bedanken mensen voor hun inzet
Derde Donderdag December heel Nederland in teken van ZwerfAfvalPakkers

Den Haag, 15 december 2004 - Stichting Nederland Schoon en verschillende gemeenten in Nederland bedanken op 16 december 2004 inwoners die zich inzetten voor het schoonhouden van hun eigen leefomgeving. Door het hele land worden op deze dag in 65 gemeenten in totaal 380 mensen door hun gemeentebestuur in het zonnetje gezet. Als opmaat naar de Speldjesregen, is Nederland Schoon woensdag 15 december zelf aanwezig bij de uitreiking in Hilversum. Daar krijgen acht genomineerde inwoners, die zich regelmatig vrijwillig inzetten om hun leefomgeving zwerfafvalvrij te maken, van burgemeester Ernst Bakker het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en bijbehorende oorkonde.

De 'Speldjesregen' heeft het karakter van de jaarlijkse Lintjesregen. Gemeenten hebben zelf geschikte kandidaten geselecteerd. In Hilversum is een lijst met acht mensen samengesteld. Deze mensen zijn uitgenodigd om aan de vooravond van de Speldjesregen naar het gemeentehuis te komen. Burgemeester Bakker ontvangt hen en bedankt hen voor hun inzet voor de maatschappij en specifiek de eigen gemeente. Daarna overhandigt hij het ZAP-speldje. Alle genomineerden krijgen tevens een oorkonde uitgereikt.

De mensen die in Hilversum worden bedankt voor hun goede inzet zijn:
1) Mevrouw Y. (Yvonne) Lehman, zij maakt, op haar gevorderde leeftijd, al meer dan 25 jaar het Bosje van Zeverijn schoon.
2) Mevrouw M. (Margriet) Snoek, zij organiseerde ruim 10 jaar de schoonmaakactie met Hilversum Schoner Groener voor de Neuweg en het huidige speelterrein.

3) De heer A.G. Cornelissen, is al ruim 10 jaar aan het schoonmaken, doet snoeiwerk en plant bolletjes.
4) De heer P.H. (Piere Hendrik) Sprong, ruimt al 10 jaar alle zwerfvuil op langs de Loosdrechtseweg, gedeelte Diependaalselaan, Oscar Romerolaan en Raaweg.

5) Mevrouw M.E. (Maria) Pril, heeft de Werkgroep Raabos opgericht en trekt vrijwilligers aan om het Raabos schoon te maken door o.a. zwerfvuil te verwijderen en vogelkers te bestrijden. Ook zij doet dit al ruim 10 jaar.

6) De heren P.C.H. Callaars en G.W. de Hiep van Eetcafé 't Heertje, die hun pand en de directe omgeving daarvan voortreffelijk schoonhouden.

7) De heer J.J.D. van der Haar van Lunchroom Felice Due, die hun pand en de directe omgeving daarvan voortreffelijk schoonhouden.

Nederland Schoon acht het van belang dat burgers zelf de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving nemen en het goede voorbeeld geven. De ZAP-actie is bedoeld om mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval te bedanken voor hun goede inzet. 'Schoon trekt schoon aan', zo redeneert de stichting.