Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 december 2004, no. 296.

Achtseweg Zuid aangewezen als definitieve locatie

Permanente tippelvoorziening aan Achtseweg Zuid

Op 7 december 2004 is door het college van burgemeester en wethouders de Achtseweg Zuid met ingang van 1 februari 2005 aangewezen als definitieve plaats voor de tippelvoorziening. Daarnaast is een vergunning afgegeven voor het plaatsen van een opvangvoorziening en afwerkplekken op de Achtseweg Zuid. Er is bij het voorbereiden van het besluit, zo goed mogelijk, rekening gehouden met ingediende zienswijzen, van mensen en/of bedrijven die het niet eens zijn met deze ontwikkelingen, en de afwegingen zijn zeer zorgvuldig gemaakt. Dit besluit wordt officieel gepubliceerd in Eindhoven Actueel van Groot Eindhoven van 22 december 2004.

De reden voor het instellen van een tippelvoorziening is het terugdringen van overlast door tippelprostitutie en het bieden van zorg aan de straatprostituees. De tippelvoorziening is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen. De afgelopen periode is gebleken dat door onder andere deze tippelvoorziening de overlast voor de wijk Woensel West is afgenomen. Door de te nemen aanvullende inrichtingsmaatregelen wordt ook de overlast voor anderen in de omgeving zoveel mogelijk teruggedrongen.

Vanaf 1 februari 2005 is de definitieve locatie voor de tippelvoorziening, de Achtseweg Zuid, door het college van B. en w. aangewezen. Dit betekent dat op de Achtseweg Zuid in ieder geval tot en met 31 december 2007 een tippelvoorziening aanwezig is. Daarna wil de gemeenteraad deze voorziening evalueren.

Aantal wijzigingen
Om de overlast voor de omgeving van de Achtseweg Zuid te beperken en om hulpverlening / toezicht beter mogelijk te maken, moet een aantal wijzigingen doorgevoerd worden.

1. De tippelvoorziening wordt in zijn geheel opgeschoven richting de Bezuidenhoutseweg, maar blijft aan de kant van het spoor. Onder andere medewerkers van bedrijventerrein de Beuk hoeven zich daardoor niet op de tippelzone te begeven op weg naar Station Beukenlaan.
De inrichting van de voorziening wordt als volgt (gezien vanaf Station Beukenlaan): eerst de plek waar de Eindhovense verslaafde straatprostituees kunnen tippelen, dan de opvangvoorziening en daarna de afwerkplekken. De kwaliteit van de afwerkplekken zal verbeterd worden, zodat het geheel wat fraaier wordt en wellicht het zicht op de afwerkplekken vanaf het spoor minder wordt. Door de opvangvoorziening tussen de tippelzone en de afwerkplekken te plaatsen, wordt het toezicht en de hulpverlening verbeterd.
2. De dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer zal, zoals toegezegd door wethouder J. Kuppens, in overleg met vertegenwoordigers van belanghebbende bewoners, bedrijven en instellingen, een definitief ontwerp van de ruimtelijke herinrichting van de tippelzone voor de periode 2005 t/m 2007 ontwikkelen.

Eerder gemaakte afspraken blijven gelden:

* Alleen vrouwen die in bezit zijn van een toegangspasje mogen zich op de tippelzone bevinden,

* De tippelvoorziening is dagelijks tussen 20.00 en 02.00 uur open,
* Vrouwen die illegaal tippelen, vrouwen die buiten de aangewezen locatie en/of buiten de openingstijden van de voorziening tippelen worden bekeurd,

* Ondanks het positieve effect dat de aanpak (het brede pakket aan maatregelen) heeft gehad op de wijk, blijven de samenwerkende partners (politie, Leger des Heils en gemeente) zich inzetten om de veiligheid in Woensel West te bevorderen en de overlast terug te dringen.

© 2004 Gemeente Eindhoven