FEDERATIE OPVANG

AWBZ zorg voor daklozen in gevaar

Correctie op eerder persbericht, nu met contactgegevens

Dak- en thuislozen en andere cliënten uit maatschappelijke opvanginstellingen wordt het in 2005 heel moeilijk gemaakt om nog AWBZ-zorg te krijgen, ook al zijn ze daarvoor onafhankelijk geïndiceerd. Dit komt door de rem die VWS wil zetten op de AWBZ uitgaven.

Alle instellingen die uitsluitend de laatste 6 maanden van 2004 AWBZ zorg leverden, krijgen voor 2005 nog alleen het geld wat is berekend op de werkelijke uitgaven van 2004. Gebruikelijk was om voor 2005 een berekening te maken voor het hele jaar.
Door deze maatregel worden vooral dak- en thuislozeninstellingen getroffen, die nieuw zijn op de AWBZ-markt en nog niet in de gelegenheid waren om heel 2004 AWBZ-zorg te leveren.

Feitelijk betekent dit dat een dergelijke instelling in 2005 na een half jaar de dak- en thuislozen niet langer kan begeleiden, verzorgen en verplegen en zijn medewerkers moet ontslaan. De opvanginstellingen zijn in 2004 wel personele verplichtingen aangegaan en hebben zorgovereenkomsten met dak- en thuislozen gesloten voor heel 2004. In 2005 zullen ze die slechts voor een beperkte tijd kunnen nakomen.

Dit besluit van VWS is in strijd met het recht op zorg van cliënten en het is een ongelijke en onrechtvaardige behandeling door de overheid van nieuwe AWBZ aanbieders en hun cliënten.
Het besluit is ook in strijd met de door de regering gewenste marktwerking door nieuwe aanbieders tot de AWBZ toe te laten.

De Federatie Opvang doet een oproep aan de Tweede Kamer, die morgen met de staatssecretaris van VWS over de AWBZ debatteert, om deze verwarrende en tegenstrijdige maatregel te herzien. De Federatie Opvang vindt dat de nieuw toegelaten zorgaanbieders in een gelijke positie als de overige zorgaanbieders moeten kunnen contracteren met zorgkantoren.

Contactpersoon Johan Gortworst Federatie Opvang 06 24904825

15 dec 04 21:00