Gemeente Alkmaar


Alkmaar weert criminaliteit met BIBOB

Alkmaar, 15 december 2004

Vanaf januari 2005 werkt de gemeente met de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB). Met behulp van deze wet moet worden voorkomen dat de gemeente bij de aanbesteding van opdrachten of het verstrekken van subsidies of vergunningen onbedoeld criminele activiteiten faciliteert

De overheid krijgt steeds vaker te maken met criminelen die met de onbedoelde hulp van een bestuursorgaan criminele activiteiten uitvoeren. Ook gemeenten kunnen hiermee te maken krijgen. Door de aankoop van producten, het verstrekken van subsidies en vergunningen kan het zijn dat een gemeente onbedoeld projecten faciliteert om bijvoorbeeld illegaal opgebouwd vermogen wit te wassen.

De gemeente Alkmaar wil de strijd aangaan met deze vorm van criminaliteit. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de wet BIBOB toe te gaan passen. Met behulp van de wet BIBOB kan een subsidie of vergunning geweigerd worden op grond van het gevaar dat misbruik van deze middelen wordt gemaakt voor de ontplooiing van criminele activiteiten. Het college ziet de wet BIBOB als een middel om criminaliteit te voorkomen en aan te pakken. De wet wordt vanaf januari toegepast voor de beleidsterreinen Horeca, Seksinrichtingen en Coffeeshops. In de loop van het 2005 volgt het beleidsterrein Aanbestedingen. Aansluitend wordt bekeken of de wet op de beleidsterreinen Milieuvergunningen, Bouwvergunningen en Subsidies wordt toegepast.

Landelijk bureau
De gemeente kan besluiten over te gaan tot een onderzoek in het kader van de wet BIBOB als gegevens in bijvoorbeeld de aanvraag voor een vergunning wijzen op een mogelijk risico. Het daadwerkelijke onderzoek wordt uitgevoerd door het landelijke bureau BIBOB. Dit bureau maakt hiervoor gebruik van verschillende bronnen zoals gegevens van politie, justitie en de belastingdienst. Op basis van het advies van bureau BIBOB beslist vervolgens het college van B&W om de aanvraag van de vergunning af te wijzen. Een onderzoek van bureau BIBOB duurt vier weken.

Ter inzage
De algemene beleidslijn BIBOB en de specifieke beleidslijn Horeca liggen ook ter inzage bij de Informatiebalie van het Stadskantoor (Mallegatsplein 10) en bij het politiebureau (Mallegatsplein 2).

15 december 2004