Johannes Wier Stichting

Handboek ethiek voor militairen
Geplaatst op: 18 december 2004
De staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, ontving woensdag 15 december 2004 op het ministerie van Defensie het eerste exemplaar van het 'Praktijkboek Militaire Ethiek' uit handen van de heer Th. Van Baarda, een van de redacteuren. In dit boek zijn aparte hoofdstukken gewijd aan de dilemmas voor militaire hulpverleners: militaire artsen, psychologen, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers.

Het Praktijkboek Militaire Ethiek is bestemd voor officieren in opleiding en gaat over de concrete toepassing van militaire ethiek. Het boek is een vervolg op het twee jaar geleden verschenen basisboek 'Militaire Ethiek, morele dilemma's van militairen in theorie en praktijk' en is voor een belangrijk deel geschreven door militairen zelf. Het draagt bij aan de voorbereiding van militairen op hoe om te gaan met ethische dilemma's.

Het boek handelt met name over hoe commandanten ongewenst gedrag kunnen bestrijden en gewenst gedrag bevorderen. Dit wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden uit recente operaties in Irak en Afghanistan. Daarnaast gaat het boek over onderwijs in militaire ethiek en wordt er een vergelijking gemaakt met het ethiekbeleid bij de politie.

Van Baarda is ethiekdeskundige bij het Bureau Ethiek en Krijgsmacht en verzorgde de eindredactie van het boek. De specifieke hoofdstukken over de dilemmas bij militaire zorgverleners zijn door militairen uit de desbetreffende beroepsgroep geschreven.

Praktijkboek Militaire ethiek (ethische vraagstukken, morele vorming, dillemmatraining).
Red. Th.A.van Baarda, A.H.M. van Iersel, D.E.M.Verweij. Uitgeverij Damon, Budel 2004.
ISBN 90 5573 5043