Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

gemeente en provincie - Evaluatie dualisering gemeentebestuur

Evaluatie van de Wet dualisering gemeentebestuur

Met de aanbieding van het rapport "Aangelegd om in vrijheid samen te werken" (op 15 december 2004) aan minister De Graaf heeft de stuurgroep zijn werkzaamheden afgerond.

Stuurgroep

In februari 2004 heeft de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties een onafhankelijke stuurgroep in gesteld voor de evaluatie van de Wet dualisering gemeentebestuur. De stuurgroep is samengesteld uit de volgende leden: mevrouw. ir J.M. Leemhuis-Stout, voorzitter, de heer prof. mr. J.W.M. Engels (tot 19 augustus 2004), de heer mr. H.M.C.M. van Oorschot (vanaf 19 augustus 2004), de heer drs. R.M. Smit en de heer drs. C.A.M. Tetteroo. (de stuurgroep stelt zich voor).

Doelstelling

De doelstelling van de evaluatie is een beeld te schetsen van de effecten van de wet in relatie tot het primaire doel van de wet, namelijk de verduidelijking en verheldering van de rollen binnen het gemeentebestuur. Met andere woorden in hoeverre zijn de veranderingen, zoals die in de wet zijn bepaald, ingevoerd en welke effecten hebben de structuurwijzigingen gehad in termen van veranderde rolopvatting binnen gemeenten (plan van aanpak).

Onderzoek

De stuurgroep heeft een mix van methodes gehanteerd om de feiten en meningen over de dualisering te verkrijgen. Voor de feitenverzameling is gebruik gemaakt van de diensten van hetbureau Berenschot. Er is een enquête gehouden onder raadsleden, griffiers, burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen. Over de resultaten van deze enquête zijn vervolgens enkele groepsgesprekken gehouden met raadsleden. Verder is een analyse gemaakt van aantal gemeentelijke rapporten, waarin de dualisering in de betreffende gemeente is geëvalueerd. Ook zijn raadsagenda's onder de loep genomen en is er een inhoudsanalyse gemaakt van een aantal kaderstellende gemeentelijke documenten. Verder liggen aan dit eindrapport een literatuurstudie, een media-analyse en een analyse van het wetgevingstraject ten grondslag. Tenslotte, maar zeker niet in de laatste plaats, is de inhoud van het eindrapport mede bepaald door de gesprekken die de stuurgroep in vijftien gemeenten heeft gevoerd met raadsleden, wethouders, raadsgriffiers, burgemeesters en gemeentesecretarissen.

Onderzoeksrapporten
***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel