European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/141

Brussel, 15 december 2004

16161/04 (Presse 364)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de voorbereiding van de verkiezingen in Liberia

De Europese Unie is ernstig bezorgd over de langzame vooruitgang bij de uitvoering van de hervorming van het kiesstelsel in Liberia, en met name over de bepalingen die de nationale wetgevende Overgangsvergadering van Liberia heeft opgenomen in de ontwerp-kieswet die zal worden toegepast voor de verkiezingen van 2005. De Europese Unie is van oordeel dat de bepalingen die de nationale wetgevende Overgangsvergadering heeft aangenomen, leiden tot een kiesstelsel dat niet voldoet aan algemeen aanvaarde normen.

De Europese Unie roept de leden van de nationale wetgevende Overgangsvergadering op de ontwerp-wet te herzien en daarbij rekening te houden met de noodzaak om voor de organisatie van democratische verkiezingen universeel aanvaarde beginselen toe te passen. De Europese Unie hecht er groot belang aan dat het alomvattende vredesakkoord van Accra wordt nageleefd en dat de verkiezingen derhalve uiterlijk in oktober 2005 zullen plaatsvinden.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.