Universiteit van Amsterdam

Wie is aansprakelijk voor schade aan het milieu?

Studiemiddag Milieurecht


donderdag 16 december 09.30 - 17.00 uur

De richtlijn milieuaansprakelijkheid is na ruim vier jaar onderhandelen in april 2004 aangenomen en dient door de EU-lidstaten binnen drie jaar geïmplementeerd te worden. De richtlijn bevat een regeling voor de aansprakelijkheid voor schade aan natuurlijke habitat en flora- en faunasoorten die op EU-niveau worden beschermd door de Vogel- en Habitatrichtlijn. In het systeem van de richtlijn is een grote rol voor overheden weggelegd en de richtlijn is daarmee eerder bestuursrechtelijk dan privaatrechtelijk van aard. Het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat verantwoordelijke vervuilers zelf actie ondernemen of de nodige voorkomende of herstellende maatregelen financieren. Belangengroeperingen kunnen onder het aansprakelijkheidssysteem verlangen dat overheden optreden tegen vervuilers. Op deze studiedag van het Centrum voor Milieurecht van de UvA wordt kritisch gekeken naar de richtlijn milieuaansprakelijkheid en worden de gevolgen van de richtlijn voor het Nederlandse rechtssysteem, alsmede de gevolgen voor de verschillende betrokken actoren (overheden, natuur- en milieuorganisaties en potentiële vervuilers) besproken. Sprekers zijn onder anderen prof. mr. B.J. Schueler (UvA), prof. dr. L. Krämer (Universiteit Bremen) en prof. mr. dr. L. Bergkamp (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Voor meer informatie en aanmelding: Laura Schiesswald, telefoon: 020-525 3075 of e-mail: l.m.schiesswald-corduwener@uva.nl, of www.jur.uva.nl/cvm.

Toegang: ¬ 95,- (¬ 50,- voor studenten).


Locatie: Tinbergen Zaal, Trippenhuis, KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.