SURFNET/KENNISNET

Jongeren in ban van film maken

Utrecht, Zoetermeer 16 december 2004

Tijdens de awardavond in het popcentrum 013 heeft soap-actrice Victoria Koblenko de prijswinnaars bekend gemaakt voor de Xposure videowedstrijd. Aan de wedstrijd deden vijf middelbare scholen in de regio Tilburg en regio Nijmegen mee. Na weken van scenarios bedenken, scripts schrijven, acteren, filmen en monteren volgde voor de deelnemende leerlingen op 15 december de ontknoping met de uitreiking van de X-Awards.

De deelnemers hebben zich door een verscheidenheid aan themas, tijdloos en actueel, laten inspireren: verboden liefde, de moord op Theo van Gogh, zinloos geweld, Star Wars, enzovoort.

Een vierkoppige vakjury heeft de ingezonden filmpjes beoordeeld. De eerste prijs, een X-Box met spel, is gegaan naar de tien leden van The Fellowship of Nine van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur voor hun filmpje Fataal. De tweede prijs, een DVD-speler, was voor de zeven makers van PandemoniumThe Black Ones van het Mill-Hill College. De derde prijs, een USB-stick MP3 speler, ging naar de drie leden van Orgelman van het Montessori College, voor hun filmpje The sad tale of the hurdy gurdy man.

Daarnaast kon iedereen online stemmen voor de publieksprijs. DVD-pakketten en bioscoopbonnen zijn gegaan naar de leden van Orgelman, eveneens winnaar van de derde prijs. Hun filmpje The sad tale of the hurdy gurdy man was de favoriet van het publiek. Via www.exposeyourtalent.nl zijn de prijswinnaars en de andere ingezonden resultaten te zien.

De videowedstrijd Xposure is een initiatief van het SURFnet/Kennisnet project, waarin beide organisaties samen innovatieve onderwijstoepassingen ontwikkelen. De wedstrijd is bedoeld om de geselecteerde ICT-voorbeeldscholen kennis te laten maken met geavanceerde internettoepassingen. De scholen die aan Xposure meegedaan hebben, zijn: Montessori College in Nijmegen, Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur, Rijk van Nijmegen, Mill-Hillcollege in Goirle en 2College in Tilburg. Bij de wedstrijd is onder andere gebruik gemaakt van de videodiensten van SURFnet/Kennisnet.

De leerlingen zijn in oktober begonnen met workshops scenario schrijven, filmtechnieken en digitaal monteren. Daarom hebben ze daarna de vrije hand gekregen om zelf een korte film te maken. Via www.exposeyourtalent.nl hebben de leerlingen ondersteuning gekregen van professionals, onder andere via een e-learning omgeving.

De juryleden oordeelden over de eerste prijswinnaars van het filmpje Fataal. Het behoorlijk complexe scenario met een moraliserende boodschap biedt verschillende verhaallijnen, met daarin veel oog voor detail en verschillende plotwendingen, onder andere het briefje van de dealer. De scènes zijn met mooi en doordacht camerawerk opgenomen waarbij goed is nagedacht over de werking van de shotwisselingen in een fraaie montage waar de verschillende sequenties elkaar in een regelmatig tempo afwisselen. Een speciaal compliment moet gemaakt worden voor het gebruik van de eigen muziek wat in deze productie een toegevoegde waarde voor de film heeft. Kortom een productie met een gedegen voorbereiding bewijst zichzelf in de uitstekende uitwerking waarin de hand van een vaardige regisseur te herkennen is

Over de tweede prijswinnaar, Pandemonium zei de jury: Dit klassieke 'horror' scenario over duivelsuitdrijving is in een lineaire vertelling overtuigend door de regisseuse op David Lynch-achtige wijze verteld. Een compliment voor de nachtelijke cameraopnamen waarbij door het gebruik van licht een maximaal resultaat is behaald. Het sterke acteerwerk van de hoofdrolspeelster draagt bij aan de overtuigingskracht van de vertelling. De gedaantewisselingen zijn in de montage uitstekend gelukt. De scène voor de spiegel met een hoog Twin Peaks-gehalte is onze favoriete scène.

Over het filmpje The sad tale of the hurdy gurdy man zei de jury: Een origineel scenario over het verhaal van een oude orgelman in een haastige samenleving die troost zoekt tussen de koeien en daar wel een luisterend oor vindt. De makers hebben het zichzelf met dit onderwerp zeker niet gemakkelijk gemaakt maar zijn er wonderwel in geslaagd om hun verhaal aan de kijker overtuigend duidelijk te maken. Prachtige fotografie van de cameraman, boeiend camerawerk met veel shotwisselingen en verrassende kaders biedt de kijker veel kijkgenot.