Politie en de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht tekenen convenant

Utrecht 15-12-2004 - Op donderdag 16 december ondertekenen de politie Utrecht en de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU) het convenant Handelwijze bij meldingen van seksueel misbruik van mensen met een beperking. Dit gebeurt om 14.00 uur in Reinaerde (locatie De Heygraeff) te Woudenberg.

Reinaerde, een instelling voor dienstverlening aan mensen met een handicap, werkt sinds 2003 met een protocol preventie seksueel misbruik. Tijdens de uitvoering van het protocol heeft men ontdekt dat hierin te weinig is afgesproken over contacten met de politie. Naar aanleiding hiervan heeft Reinaerde contact opgenomen met de politie Utrecht, afdeling zeden. Gelijktijdig bleek dat dit onderwerp ook in andere instellingen actueel is. Uit het contact met de politie Utrecht vloeide een werkgroep voort, die heeft gewerkt aan een regionaal convenant voor de politie en alle instellingen voor gehandicaptenzorg in deze provincie, verenigd in de VGU (Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht). In dit convenant is beschreven wat de handelwijze moet zijn bij vermoedens van seksueel misbruik van mensen met een handicap.

Overwegingen voor het besluit van het opstellen van het convenant is de extra kwetsbaarheid van mensen met een beperking, met name de verstandelijke beperking.


- Bij mensen met een beperking is vaak sprake van een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van ouders, familie of verzorgers;


- Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak weinig kennis van seksualiteit en de normen en waarden die daarbij horen;


- Ook zijn ze meer lijfelijk ingesteld, omdat ze minder verbale mogelijkheden hebben;


- Er kan ook sprake zijn van een gebrekkig chronologisch tijdsbesef, waardoor feiten minder goed te achterhalen zijn naarmate er meer tijd verstrijkt tussen het misbruik en verhoor.

Dit vraagt om een zorgvuldige en eenduidige benadering van deze problematiek.

Doelstelling van het convenant is optimale duidelijkheid te verschaffen bij contacten tussen de politie en bij de VGU aangesloten organisaties met betrekking tot taken, procedures, mogelijkheden en verwachtingen. De bescherming van het slachtoffer staat hierbij voorop.

Wilt u aanwezig zijn bij het ondertekenen van het convenant handelwijze bij meldingen van seksueel misbruik van mensen met een beperking, neemt u dan contact op met Thomas Aling, afdeling mediavoorlichting politie Utrecht, 030-2396666.