ABN AMRO

Amsterdam, 16 december 2004

Synergieprogramma ABN AMRO wordt versneld en uitgebreid; bedrijfsmodel voor Wholesale Clients verder verfijnd


· Versnelde uitvoering Group Shared Service-initiatieven op het gebied van IT en HR; verbreding van het huisvestingsprogramma

· Verfijning van het bedrijfsmodel van de SBU Wholesale Clients
· Daling aantal arbeidsplaatsen op groepsniveau met 2.850 FTE's
· Totale kostenbesparingen van EUR 770 mln per jaar vanaf 2007
· EUR 790 mln (EUR 530 mln netto) aan eenmalige lasten in 2004
· Nettowinstverwachting over 2004 blijft ongewijzigd

ABN AMRO is vandaag begonnen de medewerkers van de betrokken business units te informeren over een aantal besluiten. Dit houdt in dat de Group Shared Services (GSS)-initiatieven die in augustus 2004 zijn aangekondigd onder de naam GSS Action Tracks, worden versneld en uitgebreid, en dat het bedrijfsmodel van de Strategische Business Unit Wholesale Clients (WCS) wordt verfijnd. Het is op dit moment nog te vroeg om de gevolgen van deze veranderingen volledig te specificeren. Hierna volgt een toelichting ten aanzien van de consequenties waar al wel duidelijkheid over bestaat. De gevolgen op groepsniveau
Als gevolg van de vandaag aangekondigde initiatieven en programma's zal het aantal arbeidsplaatsen bij ABN AMRO met in totaal 2.850 FTE's afnemen. ABN AMRO heeft besloten om in 2004 éénmalig EUR 790 mln bruto (EUR 530 mln netto) ten laste van het resultaat te brengen. Daarvan heeft EUR 515 mln betrekking op GSS en EUR 275 mln op WCS.

De totale kosten van de GSS Action Tracks zullen EUR 870 mln bedragen, waarvan EUR 515 mln direct als éénmalige lasten worden geboekt. Het resterende bedrag van EUR 355 mln zal gespreid in de jaren 2005 tot 2007 ten laste van het resultaat worden gebracht. De totale kosten van de GSS-initiatieven zijn EUR 146 mln hoger dan aangegeven bij de publicatie van de halfjaarcijfers van 2004. De stijging van de kosten van de GSS Action Tracks komen voort uit activiteiten gerelateerd aan het huisvestingsprogramma. Deze maatregelen zullen extra besparingen opleveren in 2005 en 2006. Het effect op de winst- en verliesrekening over 2005 zal derhalve positief zijn, in plaats van licht negatief zoals eerder werd aangekondigd.

De verwachte kostenbesparingen van de GSS Action Tracks zullen hoger uitvallen dan de eerder geraamde EUR 500 mln en vanaf 2007 minimaal EUR 600 mln op jaarbasis bedragen. De verdere verfijning van het bedrijfsmodel van WCS leidt vanaf 2007 tot een besparing van EUR 170 mln per jaar.

De prognose dat de nettowinst over het volledige boekjaar 2004 minstens 10% hoger zal zijn dan die over 2003 (exclusief de nettowinst uit de verkoop van Bank of Asia en LeasePlan Corporation en exclusief de lasten met betrekking tot GSS en WCS), wordt gehandhaafd.

De GSS-initiatieven op het gebied van IT en HR worden versneld doorgevoerd, die op het gebied van huisvesting uitgebreid
GSS is in 2004 opgericht om aan de gehele groep toegevoegde waarde te leveren door de klanttevredenheid te verhogen, de operationele efficiëncy te verbeteren, de operationele risico's te reduceren en de flexibiliteit te vergroten. GSS richt zich op het realiseren van synergiëen tussen onderdelen van de groep door middel van verdere consolidatie en standaardisatie.

GSS heeft voor de IT-activiteiten een aantal scenario's geanalyseerd, zoals interne consolidatie, gedeeltelijke outsourcing, multi-vendorstrategieën en/of verplaatsing naar het buitenland. Uit deze analyse blijkt dat alle scenario's de komende anderhalf jaar zullen leiden tot een afname van het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 1.200 FTE's op een totaal aantal FTE's van 5.000. Gezien de omvang van het personeelsbestand van de bank in Nederland en de VS, zullen vooral de IT-afdelingen in deze landen met de effecten van deze maatregelen te maken krijgen. Afhankelijk van de mate waarin de bank tot outsourcing van bepaalde activiteiten zal overgaan, wordt verwacht dat in de toekomst nog een aantal medewerkers zal worden geplaatst bij andere werkgevers.

Voor Human Resources (HR) is een transformatieprogramma opgezet dat ten doel heeft de kwaliteit en efficiency van de HR-dienstverlening te vergroten. Door standaardisering van de processen en structuren en aanpassing van de ondersteunende technologie zal het aantal arbeidsplaatsen bij HR wereldwijd en door alle business units heen de komende twee jaar met 550 FTE's afnemen. Ongeveer de helft van deze arbeidsplaatsen vervalt in Nederland, ongeveer een kwart in Noord-Amerika en de rest elders in de wereld.

Om de huisvesting van de bank wereldwijd te optimaliseren is een huisvestingsprogramma ontwikkeld. Dit programma richtte zich oorspronkelijk op efficiënter gebruik van kantoorruimte. Hieraan is de afgelopen maanden een efficiency programma voor het beheer van overtollige ruimte toegevoegd. Als gevolg hiervan zijn de totale kosten van GSS Action Tracks met EUR 146 mln gestegen. De kostenbesparingen zullen al in 2005 zichtbaar worden.

Bedrijfsmodel SBU Wholesale Clients verfijnd
Afgelopen oktober heeft WCS enkele veranderingen doorgevoerd gericht op de vereenvoudiging van de organisatie en op kansen voor het vergroten van de baten van de wholesale banking activiteiten. In dit kader worden nieuwe producten ontwikkeld en synergiemogelijkheden benut. Om de relatiebeheerders meer tijd voor hun klanten te geven en minder tijd aan administratieve taken kwijt te laten zijn, heeft WCS een aantal operationele wijzigingen doorgevoerd. In dat kader is het aantal business units teruggebracht van zeven naar drie: Global Markets, Global Clients en WCS Services. Deze aanpassing van de organisatiestructuur heeft ook personele gevolgen. Het aantal medewerkers zal afnemen met ongeveer 1.350 FTE's, verspreid over de drie BU's. Daar staat tegenover dat het nieuwe bedrijfsprofiel voorziet in de werving van ongeveer 250 nieuwe FTE's, zodat de werkgelegenheid per saldo met 1.100 FTE's afneemt.

De inkrimping van het personeelsbestand concentreert zich in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). In deze regio wordt 73% van het verlies van arbeidsplaatsen gerealiseerd. Binnen EMEA betreft het dan vooral Nederland, met 28% van het totaal, en het Verenigd Koninkrijk, met 22% van het totaal. De overige 24 landen van EMEA nemen de resterende 23% voor hun rekening.

De verdeling buiten de regio EMEA is: de Verenigde Staten 8%, zeven andere landen in Noord- en Zuid- Amerika 6% en 15 landen in de regio Azië/Oceanië 13%.

Het vertegenwoordigend overleg is geïnformeerd en zal worden geraadpleegd. De vereiste goedkeuring zal worden aangevraagd voordat tot implementatie van de plannen wordt overgegaan.

Persvragen:
Persvoorlichting: +31 20 6288900
Investor Relations: +31 20 6287835

---

Chief Financial Officer, Tom de Swaan, zal voor de media om 10.00 uur een toelichting op dit persbericht geven tijdens een conference call. Deelnemers in Nederland kunnen bellen met: +31 (0) 45 631 6905. Buiten Nederland is het nummer: +44 (0) 208 515 2309.


---- --