Den Haag, 16 december 2004

Vragen van de leden Verdaas en Timmermans (beiden PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

over Awacs-motoren

* Kent u de artikelen Uitstel besluit stille motoren voor Awacs en Weer langer lawaai over Awacs-motoren ?

* Hoe is het kabinet geïnformeerd over het uitstel van de vervanging van de motoren en welke informatie hierover is u thans bekend?

* Welke rol heeft Nederland gespeeld bij de discussie over de vervanging van de Awacs-motoren en welke invloed heeft de Nederlandse regering uitgeoefend op de uitkomst van deze discussie?

* Hoe verhoudt het uitstel zich tot uw uitspraken tijdens het overleg in de Tweede Kamer d.d. 26 mei 2004, waarin u hebt aangegeven dat er van Duitse zijde maatregelen zijn genomen. De basis en de NAVO hebben zwart op wit afgesproken dat er een aantal acties wordt gepleegd ter vervanging en verbetering van de motoren en ter verspreiding van de vliegbewegingen over andere vliegbases in Nederland ?

* In welk stadium bevinden zich de geluidsmetingen die u heeft toegezegd en welke informatie kunt u verstrekken over de (eventueel tussentijdse) uitkomsten?

* Bent u bereid om de toepassing van het Nimby-instrument uit te stellen totdat de uitkomsten van het geluidsonderzoek is afgerond en totdat er zekerheid is over de termijn waarop de Awacs-motoren worden vervangen?

* Bent u bereid om deze vragen te beantwoorden voordat u het Nimby-instrument toepast (zoals u aankondigt in de brief aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Onderbanken d.d. 13-12-2004)?

Dagblad De Limburger, dinsdag 7 december 2004

Dagblad De Limburger, zaterdag 11 december 2004