Provincie Utrecht

Persbericht

Regio Amersfoort gaat versneld 9.700 woningen bouwen

Provincie, rijk, gewest en stad Amersfoort tekenen convenant

16-12-2004
Vandaag hebben de provincie Utrecht, het Rijk, het gewest Eemland en de gemeente Amersfoort een convenant ondertekend dat versnelling geeft aan het bouwen van 9.700 woningen in de periode 2005 tot 2010. Het Rijk stelt hiervoor een bedrag van EUR 8,55 miljoen subsidie beschikbaar uit de BLS-gelden, de Besluit Locatiegebonden Subsidies. Het aanjagen van de woningbouw is voor alle ondertekenaars een topprioriteit. Het woningtekort moet gehalveerd zijn in 2010.

Minister Dekker is bezig om woningbouwafspraken te maken met 20 stedelijke regio's. In de provincie Utrecht zullen provincie, Bestuursregio Utrecht, Rijk en de gemeente Utrecht binnenkort ook een convenant tekenen voor de stadsregio Utrecht. Uitbetaling van de subsidie hangt af van daadwerkelijk gerealiseerde woningen. Naast het aantal woningen bevat het convenant ook afspraken over bodemsanering, openbaar vervoer en infrastructuur.

Achterblijvende productie
Er moeten forse inspanningen worden geleverd, want het blijkt dat de woningbouw en de stedelijke vernieuwing achterblijven bij de ramingen. Een van de oorzaken hiervan ligt in de verslechterde economische situatie. Voor de hele Streekplanperiode van 2005-2015 bedraagt het woningbouwprogramma in de regio Amersfoort 18.750 woningen. De woningbouwplannen voor het gewest Eemland passen in het Streekplan, zoals dat op 13 december 2004 is vastgesteld door provinciale staten.

De provincie zal de voortgang van de woningbouw nauwlettend volgen via de jaarlijkse woningmarktmonitor. Het Rijk doet dit op landelijk niveau. Overigens is de taakstelling die de partijen zichzelf hebben opgelegd hoger dan die van het Rijk, dat het aantal woningen in de Amersfoortse regio op minimaal 5.858 heeft gesteld.

Uitgebreid programma convenant
In het convenant is een inspanningsverplichting opgenomen om nadere afspraken te maken over aantallen te bouwen woningen met zorg. Over een half jaar moet er een convenant liggen op dit punt. Voor wat betreft het type woningen, in regionaal verband moet er sprake zijn van voldoende verschillende soorten woningen, zodat er wat te kiezen valt voor de consument. Ook op dit punt komt er een convenant, voor 1 oktober 2005, waarin het aandeel sociale, middeldure en dure woningen wordt geregeld en de verhouding huur-koop en de verhouding tussen eensgezins- en meergezinswoningen. De kwaliteit van de te bouwen woningen moet verder gestalte krijgen in de uitwerking van de stedelijke vernieuwingsplannen.

Voor de regio Amersfoort is er EUR 4.2 miljoen voor bodemsanering. Deze middelen worden verdeeld aan de gemeenten via het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Inzet is om het bodemgeld zo strategisch mogelijk in te zetten om de knelpunten voor de woningbouw weg te nemen.
Voor het Centraal Stadsgebied Amersfoort en het openbaar vervoer tussen Vathorst en Amersfoort Centraal Station worden maatwerkafspraken gemaakt. Voor het Centraal Stadsgebied Amersfoort heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat EUR 8 miljoen toegezegd. Dit bedrag wordt toegevoegd aan de Brede Doeluitkering (BDU) die het Rijk op 1 januari 2005 toekent aan de provincie.

Laatst gewijzigd op 12/17/2004 10:22:26 AM. Paginabeheer: Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl