PWC
http://www.pwc.com/nl

PwC: Internet komende jaren 'booming business'

Internet komende jaren 'booming business' volgens onderzoek PricewaterhouseCoopers

- PwC verwacht gemiddelde jaarlijkse groei opbrengsten advertenties op Internet van 25,6% tussen 2004- 2008 -

PricewaterhouseCoopers voorspelt in het vandaag gepresenteerde rapport 'Entertainment & Media Outlook towards 2008' dat het Internet de komende jaren de sterkst groeiende sector in het medialandschap zal worden.

De inkomstengroei wordt vooral gerealiseerd door de toenemende advertentie-inkomsten. Deze zullen volgens PwC sterk stijgen door het groeiende gebruik van breedbandinternet en het toenemende handelsverkeer via het Internet.

John Middelweerd, voorzitter van de Entertainment en Media Group van PricewaterhouseCoopers: 'Door het verbeterde gebruikersgemak en het gegroeide vertrouwen maken consumenten steeds vaker gebruik van het Internet om artikelen te kopen en informatie op te zoeken. Dit heeft een effect op de advertentie-inkomsten. Wij verwachten dat de advertentie-inkomsten de komende jaren zullen stijgen tot 125 miljoen euro in 2008. In 2003 waren de inkomsten 40 miljoen euro. Dit betekent een gemiddelde inkomstengroei van 25,6% per jaar tot 2008.'

Door de verdergaande overgang van de goedkopere inbel-service naar het duurdere, maar snellere breedband Internet zullen de uitgaven van het internetgebruik gemiddeld met 11,8% stijgen tot 2008. De Internetmarkt zal in 2008 2,2 miljard euro beslaan. Daarmee zal Nederland in 2008 4% van de uitgaven in West-Europa voor zijn rekening nemen.

De volledige Nederlandse entertainment en media industrie zal tussen 2004 en 2008 gemiddeld met 4,5% groeien. Naar verwachting neemt de omzet in 2008 toe tot 13,5 miljard euro.

Televisie

De televisiesector profiteert van aantrekkende reclame-inkomsten en een toename van de abonnementsinkomsten als gevolg van hogere maandelijkse tarieven en de introductie van nieuwe digitale diensten. Aangezien echter de omroepbijdragen aan de publieke omroepen zal worden gekort, blijft de jaarlijks samengestelde omzetstijging binnen de televisiesector naar verwachting steken op 5,7%.

Radio

De onstuimige groei in de radiosector in 2003 zal waarschijnlijk niet kunnen worden vastgehouden. Vooral de herindeling van de frequenties in 2003 heeft geresulteerd in een eenmalige stijging van de reclame-inkomsten, die niet zal worden doorgezet. PwC verwacht derhalve voor de periode tot en met 2008 een gemiddeld groeipercentage van 5,5%.

Filmed entertainment

De sterke groei in de afgelopen jaren binnen het segment filmed entertainment was het gevolg van het toegenomen gebruik van DVD-recorders thuis en de fors stijgende DVD-verkopen. Nu de penetratiegraad van DVD-recorders inmiddels meer dan 80% bedraagt en DVD's de gewone VHS-banden praktisch van de markt hebben verdrongen, zal de groei binnen deze markt onvermijdelijk afnemen. Voor de periode tot en met 2008 verwacht PwC een jaarlijkse groei van 5,6%.

Sport

Binnen het segment sport nemen de inkomsten in de even jaren telkens toe als gevolg van het Europese kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en in 2006 het wereldkampioenschap voetbal. PwC verwacht in dit segment een jaarlijkse stijging van 5,2%.

Uitgeverijen

Voor dit segment verwacht PwC een geringe omzetstijging. De uitgeverijen zien hun omzet afnemen als gevolg van het feit dat mensen minder lezen en meer gebruik maken van elektronische media, in het bijzonder televisie en Internet. Met de daling van het gebruik van de gedrukte media zullen ook de advertentie-inkomsten en de uitgaven van eindgebruikers afnemen. PwC verwacht voor de tijdschriften een stijging van 2,4% per jaar, voor de dagbladen een jaarlijkse stijging van 1,5% en voor boeken een stijging van 1% per jaar.

Billboards

Out-of-home advertising is bezig zich te herstellen van het verbod op tabaksreclame in 2003. De komende jaren zal dit segment profiteren van nieuwe billboard-technieken waardoor adverteerders worden aangetrokken. PwC verwacht voor out-of-home advertising een jaarlijkse groei van 3,6%.

Pretparken

Voor de pretparken verwacht PwC een jaarlijkse groei van 3,5%. Deze markt zal op de langere termijn meer bezoekers trekken die een bezoek combineren met een overnachting in de accommodaties die de parken momenteel aan het bouwen zijn.

Platenmaatschappijen

Voor de gehele periode tot en met 2008 verwacht PwC een gemiddelde jaarlijkse samengestelde groei van 0,6%. Piraterij, het illegaal downloaden en kopiëren van muziek, blijft een probleem dat onder meer door dalende prijzen en het aanbieden van legale alternatieven bestreden wordt.

---


-----------------------------------