MAATJES EVENEMENTEN

Alleenstaanden congres

persinformatie

Alleenstaanden congres: de andere hoeksteen van de samenleving.

Op 17, 18 en 19 december aanstaande vindt voor de eerste keer in Nederland het

Single Event plaats. Plaats van handeling is de Jaarbeurs in Utrecht. Deze nieuwe manifestatie richt zich op een onterecht vergeten doelgroep, namelijk de miljoenen alleenstaanden die ons land rijk is. Alleenstaanden is de verzamelnaam voor vrijgezellen, weduwen en weduwnaren, en alleenstaande ouders. Al eeuwenlang is de samenleving ingesteld op het gezins- en partnermodel. Singles werden en worden vaak als een uitzondering op de regel gezien. Maar dat gaat veranderen. Overal in West-Europa neemt het aantal alleenstaanden onder de bevolking drastisch toe. Een miljoenenpubliek dat steeds mondiger wordt en een gelijke behandeling wenst op sociaal-, economisch- en maatschappelijk gebied.

Congresprogramma

Als opening van het Single Event wordt er op vrijdagochtend 17 december aanstaande een congres gehouden met als thema Alleenstaanden; de andere hoeksteen van de samenleving.

Sprekers zijn: prof. Mr. Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar rechten, sectie Familie- en Jeugdrecht van de Universiteit van Tilburg, mevrouw Lenie de Zwaan, sociaal- psycholoog en voorzitter van de Stichting CISA, Kenniscentrum Positie Alleenstaanden in Den Haag en mevrouw Mirjam Hommes, cultuurhistorica en bestuurslid van de Stichting CISA.

De heer Vlaardingerbroek zal in zijn inleiding ingaan op de sociaal-maatschappelijke betekenis van de alleenstaanden en de noodzaak de alleenstaande in het Burgerlijk Wetboek een plaats te geven.

Mevrouw de Zwaan behandelt de sociaal-economische- en de sociaal-culturele betekenis van de alleenstaanden en hun positie in het recht. Mevrouw Hommes geeft haar visie op de idealisering van het gezin en de negatieve vooroordelen over alleenstaanden en de gevolgen die dat heeft op de sociale positie van de alleenstaanden in de samenleving.

Forumdebat

Het congres wordt afgesloten met een forumdebat over de actuele positie van de alleenstaande op sociaal-cultureel-, sociaal-economisch-, juridisch- en maatschappelijk gebied. Het forum bestaat uit mevrouw de Zwaan (Stichting CISA-Den Haag), de heer Vlaardingerbroek (Universiteit van Tilburg), de heer Bert Bakker (lid van de Tweede Kamerfractie van D66) en de heer Ruud Luchtenveld (lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD). Het debat staat onder leiding van mevrouw Mirjam Hommes.

Pagina 2