Universiteit van Amsterdam

Een analyse van klauwtenen bij diabetici


Promotie Geneeskunde


vrijdag 17 december 10.00 uur

Een kwart van de diabetespatiƫnten krijgt vroeg of laat te maken met voetproblemen als klauw- of hamertenen. Dit kan leiden tot aantasting van perifere zenuwen (neuropathie), waardoor pijnlijke drukplekken op en onder de voet niet meer gevoeld worden en wonden kunnen ontstaan. De klauwstand van de voet bij diabetici kan deels verklaard worden door atrofie (verkleining) van de intrinsieke voetspieren (de spieren die helemaal in de voet liggen). Hun extrinsieke spieren (die buiten de voet liggen en in de voet eindigen) zijn niet anders dan die van gezonde mensen. Wel zag Sicco Bus significante verschillen tussen de twee groepen in de vetverdeling onder de voetzool.

S.A. Bus: Foot deformity in diabetic neuropathy: a radiological and biomechanical analysis. Promotor is prof. dr. M.M. Levi.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.