Gemeente Zwolle

Aankondiging prijsuitreiking 4e Gezicht van Zwolle

Op vrijdag 17 december 2004 in het gemeentelijk informatiecentrum op het Stadshuis, Grote kerkplein 15, van 16.30 tot 17.00 uur worden op feestelijke wijze de winnaars bekend gemaakt van de prijsvraag 'Het 4e gezicht van Zwolle' die in september in de Wijzer stond. Deze prijsvraag werd uitgegeven om mensen te laten meedenken over het Structuurplan dat nu in ontwikkeling is. De wethouder zal samen met jury de prijsuitreiking doen.

Voor het Structuurplan zijn drie scenario's ontwikkeld over hoe Zwolle zich in de toekomst moet ontwikkelen: Zwolle IN, Zwolle AAN en Zwolle UIT. De gemeente wilde graag van de bewoners van Zwolle weten hoe zij tegen de drie ontwikkelingsrichtingen aankijken. Om daar achter te komen, is een prijsvraag bedacht. De vraag luidde: In welk van de drie scenario´s zou u als inwoner het liefste wonen en waarom? De lezers mochten ook een ander scenario bedenken.

Bekende jury
Er zijn negen interessante inzendingen binnengekomen. Een deskundige jury heeft de inzendingen beoordeeld en haar oordeel geveld. De jury bestaat uit: mevrouw Marlies van Wijhe, directeur van Van Wijhe Verf, mevrouw Thérèse Boer, mede-eigenaar van het 3-sterren restaurant De Librije, de heer Co Verdaas, lid van de Tweede Kamer, en John Berends, juryvoorzitter en wethouder Ruimtelijke Ordening.

Vliegen boven Zwolle
Het leukste, spannendste, meest originele verhaal is nu bekend en wordt op vrijdag 17 december beloond met de superprijs: een helivlucht boven Zwolle. Daarnaast krijgen nog twee inzenders een eervolle vermelding. Zij krijgen een gratis rondleiding voor twee personen in het Huis van de Toekomst (Living Tomorrow huis) in Amsterdam, inclusief eerste klas NS-kaarten.

Plan voor de toekomst
Het Structuurplan is een plan voor de toekomst dat straks vertelt hoe Zwolle moet groeien tot en met 2020. De basis werd in het najaar van 2003 gelegd. Tijdens het stadsdebat konden de burgers van Zwolle laten weten hoe zij denken over de toekomst van de stad. Hun meningen werden verzameld in het rapport 'Uitgesproken'.

Toekomstscenario's
Stedenbouwkundigen, planologen, verkeerskundigen en andere specialisten hebben vervolgens drie toekomstscenario´s ontwikkeld. Daarin is uitgewerkt op wat voor manieren de stad kan gaan groeien. De scenario´s zijn hulpmiddelen om een betere keuze te kunnen maken voor de toekomst en hoe Zwolle zich het beste kan ontwikkelen. Ze zijn te vinden op www.detoekomstvanzwolle.nl.

Drie varianten van groei
Verstedelijking is het leidende thema van de scenario's. Alle drie scenario's gaan uit van inbreiding, alleen de mate verschilt. In het scenario "Zwolle IN" is de inbreiding in de bestaande stad maximaal. In het scenario "Zwolle AAN" wordt naast beperkte inbreiding in de bestaande stad gezocht naar een nieuwe uitbreidingslocatie. Het scenario "Zwolle UIT" gaat uit van een kleinere groei voor Zwolle zelf en een sterke regio.

Stadsconsultatie
De mensen die in 2003 deel hebben genomen aan het stadsdebat werden uitgenodigd voor de stadsconsultatie op 27 en 28 oktober dit jaar. Zij konden hun reacties geven op de scenario's en erover in debat gaan. Ook is een multimediapresentatie getoond waarin de verschillende sferen van de scenario's worden opgeroepen. Uit de discussie kwam een voorkeur naar voren voor scenario Zwolle IN, behalve op het gebied van wonen.

Evenwicht
Er is in totaal twee keer met stad gepraat in het kader van het structuurplan. Eén keer tijdens de stadsconsultaties, waarin gediscussieerd werd over de scenariostudie en de multimediapresentatie werd getoond. De tweede keer was tijdens het 'Hogerhuisdebat' van 18 november. Daarin werd de stad uitgenodigd om mee te praten over hoe hoog er in Zwolle gebouwd mag worden, waar en waarom. Verrassend is dat bleek dat de meeste 'debaters' geen bezwaren tegen hoogbouw hadden, mits het op een evenwichtige manier gebeurt. De hoogbouw moet kwalitatief goed zijn en iets toevoegen aan de stad. De uitkomst van de stadsconsultatie was dat men het liefste in de stad zelf uitbreidt. En dan ontkom je er niet aan om ook in de hoogte te bouwen.

Vervolg
De drie toekomstscenario's en de uitkomsten van de stadsconsultatie en het 'Hogerhuisdebat' worden begin 2005 voorgelegd aan de gemeenteraad. Nadat de raad zich heeft uitgesproken worden de uitkomsten verwerkt in het voorontwerp-structuurplan. De formele inspraak hierover vindt plaats in het najaar van 2005. De Zwolse burgers krijgen dus nog voldoende gelegenheid om hun mening kenbaar te maken.


---