ProRail

Persbericht

17-12-2004

ProRail deelt flyers uit bij beruchte overwegen Dordrecht

Deze week heeft ProRail flyers uitgedeeld bij drie overwegen in Dordrecht van het traject Dordrecht â Lage Zwaluwe. Vooral bij de overweg ter hoogte van de Kilweg steekt de laatste tijd steeds meer schoolgaande jeugd uit âs-Gravendeel illegaal het spoor over, omdat deze op de route ligt van de nieuwe fietsbrug over de A16 naar de scholen. Sommige jongeren steken het spoor over terwijl de overwegbomen gesloten zijn, met gevaar voor hun leven.

In heel Nederland ontstaan gevaarlijke situaties doordat jongeren tussen de gesloten spoorbomen doorglippen. Gemiddeld overlijden er landelijk 30 mensen per jaar door een aanrijding op een overweg. De overwegen Kilweg, Laan der Verenigde Naties en Zuidendijk zijn dan ook berucht. Ook wordt er veel vandalisme gepleegd. Sommige mensen nemen - op de fiets, brommer of te voet - sluiproutes langs het spoor. Dit is strafbaar; bovendien brengen personen die dit doen zichzelf en anderen in levensgevaar of veroorzaken zij treinvertragingen.

In het begin van dit schooljaar stuurde ProRail lesmateriaal naar drie scholengemeenschappen in Dordrecht. Docenten kunnen aan de hand van cases en opdrachten de risicoâs van het spoor bespreken met hun leerlingen. Verder werkt ProRail samen met de gemeente Dordrecht en de Spoorwegpolitie om de veiligheid op het spoor te verbeteren en de vertragingen terug te dringen.

Achtergrond problematiek

Ongeveer 10 procent van alle storingen in het treinverkeer wordt veroorzaakt door derden. Daaronder verstaan we: aanrijdingen, zelfdoding, spoorlopers en vandalisme. Een machinist remt abrupt wanneer hij iemand op of vlakbij het spoor ziet. Hij schrikt en weet niet of de persoon op het spoor de trein ziet aankomen. Tot de spoorloper weg is, moeten alle treinen in beide richtingen stapvoets rijden en dit zorgt voor vertragingen.Â