Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Postbank BeleggersBarometer stijgt 7 punten
Particuliere beleggers zien het toch weer zonniger in

Amsterdam, 17 december 2004 De Postbank BeleggersBarometer is in november met zeven punten gestegen tot 119 punten. Daarmee is het verlies van oktober, toen de BeleggersBarometer met tien punten daalde, voor een groot deel goedgemaakt. De goede prestaties van beleggingsportefeuilles van particuliere beleggers zijn de voornaamste reden voor deze stijging van hun vertrouwen. In november vonden ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Beleggers hebben geen duidelijke voorkeur als het gaat om welke presidentskandidaat het beste zou zijn voor de waarde van hun beleggingen, politiek gezien was er echter een duidelijke voorkeur voor Kerry.

In vergelijking met oktober vinden meer beleggers dat de waarde van hun beleggingen is gestegen. Bijna de helft van de beleggers heeft de waarde van hun portefeuille de afgelopen drie en zes maanden zien stijgen (resp. 43% en 47%); een duidelijke verbetering van de maand ervoor (was resp. 32% en 36%). Daarnaast nemen beleggers een klein voorschot op de toekomst: het aantal beleggers dat in de komende maanden een daling van de AEX-index verwacht, is gedaald van 17% naar 11% .

AEX Voorspeller
Beleggers verwachten dat de AEX-index in februari op 343 staat. Hiermee geven beleggers aan te verwachten dat de novemberstand met circa 1,5% in de komende drie maanden zou toenemen. Dit is aan de lage kant in vergelijking met de andere maanden daarvoor. De voorspelling van vorige maand, dat een echte eindejaarsrally er dit jaar niet in zit, lijkt ondertussen wel uit te komen.

Geld over
Iets meer dan de helft van de beleggers (54%) denkt de komende maanden geld over te houden. Hoewel een groot deel daarvan op gaat aan extra consumptieve uitgaven, blijft er toch geld over om mee te sparen of te beleggen. De meeste beleggers kiezen in dat geval nog steeds voor sparen. 12% van de beleggers wil al dit extra geld gaan beleggen. Dit is wel meer dan in voorgaande maanden. Mocht deze trend doorzetten en een deel van de eindejaarsuitkeringen van beleggers richting effectenbeurs gaat, dan kunnen we een goede start van 2005 beleven.

Liever Kerry

November was de maand van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Normaal gesproken geven beleggers de voorkeur aan een president van Republikeinse signatuur als het gaat om wie het beste zou zijn voor de waarde van de beleggingen. Opvallend is deze keer dat John Kerry en George Bush elkaar niet veel ontlopen in met een lichte voorkeur voor Kerry (34% Kerry, 28% Bush). De eigen politieke voorkeur van de Nederlandse particuliere beleggers is echter in ruime meerderheid wel voor John Kerry met 67% tegen 16% voor Bush.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Liselore Stuut, tel: (020) 584 64 44.


---

ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and confidential, and only intended for the addressee. Should you receive this message by mistake, you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or use of this message is strictly prohibited. Please inform the sender by reply transmission and delete the message without copying or opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known. If this message contains password-protected attachments, the files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain. Always scan attachments before opening them.

---