LEVER FABERGE

Nederlander omzeilt kledingblunder met kerst

Nederlander omzeilt kledingblunder met kerst
Zwart als veilige kerstkleur

Bodegraven - Het overgrote deel van Nederlandse bevolking (73%) vindt zwarte kleding de beste keuze voor aan de kersttafel. Dit blijkt uit onderzoek van Robijn naar kleuren en kleding tijdens de kerstdagen. De kleur zwart is volgens Nederlanders een veilige keuze. Zwarte kleding staat altijd goed en is feestelijk, daar kan je toch geen blunder mee begaan, aldus Nederland.

Vrouwen vinden zwarte kleding vooral stijlvol (70%) en vinden het prettig dat zwart afkleedt. Mannen vinden dit laatste minder belangrijk, zij gaan met name voor zwart omdat het chique is. Hoewel Nederland extra zuinig is op zwarte kleding en er alles aan doet om deze kleur mooi te houden, kiest één op de tien Nederlanders jaarlijks toch voor een nieuwe kerstoutfit.

Vrouw ziet man graag netter gekleed met kerst
Over het algemeen wordt de kleding afgestemd op de keuze van de partner, zo blijkt uit het onderzoek van Robijn. Bij zo'n 18% van de vrouwen bepaalt zijzelf hoe haar partner of gezin er uitziet. Waar de kledingkeuze ook uit voortkomt, opvallend is dat bijna één op de vier (24%) van de ondervraagde vrouwen haar partner ieder jaar weer vertelt dat hij er netter uit moet zien tijdens de feestdagen. Eén op de tien Nederlanders zegt hierover zelfs een flinke discussie te voeren.

Spijkerbroek naast galajurk
Voor de Nederlandse man hoeft al die kerstkleding niet. Een kwart van de mannen hijst zich jaarlijks namelijk het liefst in zijn dagelijkse kleding op eerste kerstdag. Dit staat in schril contrast met de kleedgewoonte van de dames. Een op de vijf vrouwen gaat namelijk voor 'zeer chique' op eerste kerstdag en 61% kleedt zich in ieder geval enigszins netjes. Tweede kerstdag zijn zowel de mannen als vrouwen wat losser qua kleding. 35% van de mannen en 20% van de vrouwen kleedt zich dan casual.