Vereniging Milieudefensie

Amsterdam, 17 december 2004 --- Om 13.30 uur vanmiddag dient bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding dat Laurus/Super de Boer heeft aangespannen tegen Milieudefensie. Laurus/Super de Boer wil dat de geplande boycotactie van a.s. zaterdag wordt afgeblazen omdat zij vindt dat Milieudefensie misleidende mededelingen doet over het gif op hun druiven. De boycot is de meest recente stap in een campagne waarin Milieudefensie zich hard maakt voor groente en fruit zonder gifresten. Onderzoeken van TNO en van de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) tonen keer op keer aan dat supermarkten groente en fruit verkopen waar teveel gifresten en illegaal landbouwgif op zit.

Onderzoeksinstituut TNO trof bij de laatste metingen in november op vier van de vijf monsters van druiven van Super de Boer meer gif aan dan toegestaan. In totaal werd de wet elf keer overtreden. Het dossier gif op groente en fruit en in het bijzonder druiven, kent inmiddels een lange geschiedenis (zie bijlage). Al in 2001 constateerde de Consumentbond dat er resten bestrijdingsmiddelen op druiven zaten en pleitte voor aanscherping van de bestrijdingsmiddelenwet. De Keuringsdienst van Waren deelde een jaar later vele boetes uit omdat ook zij bij druiven wetsoverschrijdingen constateerden. In 2003 haalde Laurus druiven uit het schap omdat opnieuw teveel gifresten werden aangetroffen.

In datzelfde jaar startte Milieudefensie, samen met andere milieu- en consumentenorganisaties een nieuwe campagne onder de naam 'Weet wat je eet'. Met een serie metingen werd aangetoond dat er stelselmatig teveel en illegaal landbouwgif zat op groente en fruit in de supermarkten. Verbeteringen bleven echter uit. Daarom kregen de grootste supermarkten (Albert Heijn, C1000 en Super de Boer) in september van dit jaar uit handen van Milieudefensie én 36.000 consumenten een laatste waarschuwing in de vorm van een gele kaart. Bij nieuwe overtredingen zou een rode kaart (boycot) volgen.

Wie: Laurus/Super de Boer versus Milieudefensie Wat: Kort geding inzake druivenboycot Waar: Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220 Wanneer: Vrijdag 17 december, aanvang 13.30 uur

Op zaterdag 18 december wil Milieudefensie bij 25 filialen van Super de Boer consumenten oproepen de druiven te laten liggen. Laurus/Super de Boer wil de actie met dit kort geding verhinderen.