Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Bouwend Nederland in de steigers

17 december 2004 - Ontwikkelingen gaan steeds sneller en de samenleving wordt steeds complexer. Dat vraagt om een organisatie die snel en slagvaardig kan reageren.
Dat noemt algemeen directeur Van Tuinen van Bouwend Nederland i.o. in een interview met het blad Verenigingsmanagement als reden voor de fusie van AVBB, Bolegbo-vok, BouwNed, VIANED, vocBetonbouw en WRI.

Dat de 35 jaar oude federatieve structuur niet meer van deze tijd was, bleek bij de bouwaffaire volgens Van Tuinen. Maar er werd al jaren gesproken over de noodzaak van een fusie. Ook de themas ruimtelijke ordening en internationalisering noodzaakten een modernisering van de structuur. De overheid zal ons door meer schaalgrootte gemakkelijker beschouwen als natuurlijke partner. Verder kunnen we als één werkgeversorganisatie een betere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de branche en de service aan de leden verbeteren.

Van Tuinen schetst kort het verloop van de fusie en de structuur van de nieuwe vereniging. In 2003 kwamen mensen uit alle betrokken verenigingen bij elkaar om onder leiding van organisatieadviseur Hans Andersson een blauwdruk voor de nieuwe werkgeversorganisatie te ontwikkelen. Deze blauwdruk is besproken met de achterban. Ook was er een overgangsbestuur geformeerd onder leiding van Elco Brinkman. Het Algemeen Bestuur van Bouwend Nederland bestaat uit 27 leden van alle aangesloten verenigingen. Daarnaast is er een Dagelijks Bestuur en de werkmaatschappij wordt geleid door een algemeen directeur. De organisatie is verder opgedeeld in vijf regios, kies/omzetgroepen, vakgroepen en afdelingen.

Van Tuinen heeft de volgende tips voor verenigingen die ook een fusie overwegen: heb helder of er voldoende draagvlak is voor samenwerking. Zodra de hoofdlijnen zijn vastgesteld, ga in hoog tempo verder met het handen en voeten geven aan het principebesluit. Vergeet daarbij niet de zorgvuldigheid naar de achterban en de werkorganisatie. Communiceer zoveel mogelijk om in- en extern rust te creëren en om het fusieproces zo transparant mogelijk te maken. En ga als bestuur zelf naar de leden: het is hun besluit, het gaat om hun belangen en het is hun club.

Bron
AVBB