Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


17 december 2004

Nr. 04/263

Van Hoof: meer mogelijkheden financiering ESF-projecten

Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen krijgen meer mogelijkheden voor het medefinancieren van projecten die voor ESF-subsidie in aanmerking komen. Hiervoor mogen de fondsen ook middelen gebruiken die afkomstig zijn van voor de sector bindende CAO-afspraken. De verruiming is ingegaan op 9 december 2004 en geldt zowel voor nieuwe als voor lopende aanvragen. Van Hoof verwacht dat door de nieuwe regels meer fondsen een aanvraag voor ESF-subsidie indienen.

Dit schrijft staatssecretaris Van Hoof in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding hiervoor zijn uitspraken van het Europese Hof van Justitie en van de Europese Commissie. Met ESF-geld kunnen werklozen aan werk worden geholpen en kunnen werknemers worden opgeleid.

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor ESF-subsidie is een eigen bijdrage van de helft van de totale kosten van het ingediende project. Veel Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen krijgen geld op basis van CAO-afspraken, die voor de gehele sector bindend zijn verklaard. Dit geld werd tot voor kort door de Europese Commissie aangemerkt als staatssteun en kon niet als eigen bijdrage worden gebruikt. De fondsen kunnen dit geld nu wel als medefinanciering van ESF-projecten inzetten.

In Nederland zijn ruim 100 Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen die gelden beheren die onder andere zijn bestemd voor scholing van werknemers. Vaak worden deze gelden ook ingezet voor het aan werk helpen van werkzoekenden. Bijna elke bedrijfstak heeft een eigen O&O-fonds.