Dienstenbond CNV

Persbericht - Afwijzing ultimatum FloraHolland: CNV Dienstenbond sluit acties niet uit!
17-12-2004

CNV Dienstenbond is verontwaardigd over de afwijzing van het ultimatum door bloemenveiling FloraHolland. De bond stelde dit ultimatum eerder deze week om tot overeenstemming te komen over een nieuwe CAO. Tot vrijdag 17 december 17.00 uur kon het bedrijf reageren. Vandaag liet FloraHolland de afwijzing per brief weten. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: Dit is de arrogantie ten top! De standpunten van onze achterban zijn al twee jaar lang bekend. Na lang onderhandelen lag er in september een eindbod van FloraHolland. Dat is met pijn in het hart geaccepteerd onder voorwaarden. Nu wordt er op slinkse wijze een lettergevecht gevoerd en worden afspraken anders uitgelegd. Dit riekt zeer onfris. Acties sluit ik dan ook absoluut niet uit, want de achterban is razend!, aldus de vakbondsman.

Monsma wijst erop dat op de ledenvergadering maandag 20 december in Rijnsburg het actieverloop hoog op de agenda zal staan. Juist de hete aardappel, de harmonisatie van overwerk wordt willens en wetens anders uitgelegd. Ongelofelijk hoe doorzichtig dit spel wordt gespeeld. Ik begrijp de boosheid van de leden. Er wordt hun niet alleen geld door de neus geboord; ook hun standpunt dat al twee jaar erg gevoelig ligt, wordt compleet genegeerd. De werknemers zijn terecht zeer verontwaardigd, want ze worden niet serieus genomen. Sterker nog: ze worden voor de gek gehouden! Inzet van het conflict is harmonisatie van de overwerkregeling. In september is door de leden een eindbod van FloraHolland geaccepteerd voor een nieuwe CAO. Aanpassen van de overwerkregeling is geen onderwerp van onderhandeling geweest en was dus ook geen onderdeel van het eindbod.

Bij overwerk op dagbasis wordt een negende werkuur op een dag voor 150 procent uitbetaald. Bij berekening van overuren op weekbasis telt pas het 41e uur als overwerkuur. De werkgever kan in zon situatie geneigd zijn om uren die boven de 40 uur uitkomen verplicht te compenseren in tijd. Die verplichting en het daardoor niet serieus nemen van de werknemers heeft kwaad bloed gezet bij de leden.

De bestuurder legt uit dat hier geen sprake kan zijn van een misverstand. Begin 2003 en in het voorjaar van 2004 is duidelijk geworden hoe gevoelig dit onderwerp voor onze achterban ligt. FloraHolland zoekt nu bewust het conflict door een andere invulling aan het geaccepteerde eindbod te geven. Zij beweren dat we overeenstemming hebben bereikt over de manier waarop overwerk wordt berekend. Maar CNV Dienstenbond heeft duidelijk gesteld dat het om harmonisatie van de hoogte van toeslagen in de verschillende vestigingen gaat en niet om harmonisatie van de methode om dat overwerk te berekenen. Ik kan me boos maken over het feit dat de belangen van onze leden bij FloraHolland niet serieus genomen worden, aldus een verontwaardigde Monsma.

FloraHolland is de grootste bloemenveiling van Europa met ruim 3000 medewerkers en vijf vestigingen in Nederland: Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en Venlo.

Hoofddorp, 16 december 2004

Fedde Monsma, bestuurder: (06)20471893
Lilly van Geest, persvoorlichter: (06)10884141