Vlaamse overheid

Voor korte vakanties is Vlaanderen de favoriete bestemming van onze noorderburen, met een marktaandeel van 36%. Dat blijkt uit het Nederlandse Continu Vakantie Onderzoek (CVO). "Maar het mag nog wel een beetje meer zijn", zei Vlaams minister van Toerisme Geert BOURGEOIS gisteren in Den Haag. Bourgeois gaf er het startschot van de nieuwe promotiecampagne van Toerisme Vlaanderen en reikte de toeristische persprijzen 2004 uit.

In 2005 start Toerisme Vlaanderen een nieuwe promotiecampagne onder de slogan 'Vlaanderen, een verademing!'. De campagne zal steunen op drie pijlers: de steden-, kust- en fietsvakanties. Wat betreft de steden zal de nadruk gelegd worden op onze dubbele rijkdom: Vlaamse steden zijn traditioneel én trendy. De Vlaamse kust zal verkocht worden als 'Vlaanderen-aan-zee, meer dan strand alleen'. 'Fietsen en genieten in Vlaanderen' wordt de derde campagnepijler.

Met de nieuwe campagne wil Bourgeois nog meer Nederlanders de weg naar Vlaanderen tonen. Zij maken nu al het grootste aandeel toeristen uit met meer dan een kwart van de overnachtingen. Niettegenstaande de bezuinigingen op de vakantie-uitgaven, steeg het aantal vakanties van Nederlanders in Vlaanderen met 5% en het aantal overnachtingen zelfs met 13% tegenover 2002. In 2003 wipten in totaal 1.240.000 van onze noorderburen voor een korte vakantie de grens over.

Populaire streken zijn Antwerpen en West-Vlaanderen, maar sterke stijgers zijn Limburg en Brussel, met respectievelijk 6,7% en 9,8% meer Nederlandse toeristen. Opvallend is dat Nederlanders steeds vaker onze kunststeden aandoen. Antwerpen en Brugge blijven de toppers, maar Leuven (+18,3%) en Mechelen (+21,8%) trekken steeds meer Nederlandse toeristen. Ook de Vlaamse kust blijft sterk aantrekken met een stijging van 7,5% tegenover 2002. Het hotel blijft de populairste logiesvorm, maar campingtoerisme zit sterk in de lift.

De reden voor het succes van Vlaamse reisbestemmingen bij de Nederlanders is het uitgebreide en gevarieerde toeristische aanbod, zowel op historisch vlak als op het vlak van natuur. Maar ook de Bourgondische gezelligheid, de gastronomie en het bier, onze charmante Vlaamse taal, vriendelijkheid en voortreffelijke service worden vermeld als belangrijke factoren in hun keuze voor Vlaanderen.

Ter gelegenheid van de uitreiking van de toeristische persprijzen 2004 bedankte Bourgeois alle Nederlandse media die meegeholpen hebben aan dit succes.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---