Socialistische Partij

Weer commotie rondom Slotervaartziekenhuis

Zorgverzekeraar Agis wil dat de politiek haar het mandaat geeft het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West terug te brengen tot een polikliniek. Volgens Agis is dit de enige oplossing om de financiële problemen het hoofd te bieden. In Amsterdam kampen, zo beweert Agis, drie ziekenhuizen met overcapaciteit, oftewel er komen te weinig patiënten binnen om kiet te kunnen draaien. En om nu uit de zorgen te komen wil Agis één van de drie, het Slotervaart, als volwaardig ziekenhuis sluiten.

Nog maar een paar jaar terug heeft de SP samen met het personeel actie gevoerd om het Slotervaartziekenhuis open te houden. Ook toen was er sprake van geldzorgen, maar toen waren die zorgen het gevolg van jarenlang mismanagement. Er werden honderden handtekeningen opgehaald en de uitkomst was dat het ziekenhuis voorlopig mocht blijven onder een ander management. En dat was goed, want het Slotervaartziekenhuis is naast het zijn van een ziekenhuis ook een belangrijk geriatrisch centrum. In de wetenschap dat de grijze golf sterk groeiende is, is het onverstandig een dergelijk centrum te verplaatsen en al helemaal om het zomaar op te doeken.

Echter, anno december 2004 wordt het ziekenhuis wederom met sluiting bedreigd. Nu zijn de geldzorgen volgens Agis het gevolg van een gebrek aan patiënten. Er zouden in Amsterdam honderden lege bedden staan. De SP wil dat laatste nou wel eens bewezen zien. Immers enerzijds bestaan er wachtlijsten voor behandelingen en laten mensen zich bij gebrek aan beter in het buitenland helpen, anderzijds zouden er hier te weinig patiënten zijn. Dat kan gewoonweg niet kloppen. Veel waarschijnlijker is dat Nederland kampt met een gebrek aan personeel. Niet voor niets werden er goed een jaar terug Poolse verpleegsters gerecruteerd. Maar geen handen aan het bed, is echt wat anders dan lege bedden. De SP heeft schriftelijke vragen gesteld.