Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 321 SJT
Datum: 17 december 2004

Uitvoeringsprogramma 2005 zet
handhavingsactiviteiten op een rij

Het college heeft het handhavingsuitvoeringsprogramma 2005 vastgesteld. In dit programma wordt beschreven hoe de provincie Fryslân het beleidskader op het gebied van handhaving, zoals die te vinden zijn in de Programmabegroting, gaat uitvoeren. Voor alle beleidsterreinen, dus niet alleen milieuhandhaving, wordt beschreven wat de ontwikkelingen, de beleidsdoelen, de gewenste resultaten, de verwachte bijdrage van derden en de door de provincie te leveren producten en inzet zijn als het gaat om de handhavingstaken. Ook de regierol die de provincie op het gebied van handhaving heeft komt in het uitvoeringsprogramma aan de orde.

In de Programmabegroting 2005 is door Provinciale Staten het kader voor het uitvoeringsprogramma gegeven. Daarin worden een aantal speerpunten benoemd die in het uitvoeringsprogramma zijn uitgewerkt en worden toegelicht. Het gaat dan om de implementatie van het geactualiseerde gedoogbeleid, het naleven van wettelijke termijnen bij procedures met betrekking tot rechtsbescherming en vergunningverlening, de professionalisering van de handhaving en de versterking van de regierol van de provincie. Daarnaast is rekening gehouden met het in de Programmabegroting opgenomen uitgangspunt dat de lijn van consequent en stringent handhaven in 2005 onverminderd wordt voortgezet, en dat de prioriteiten bij de provinciale handhavingstaken liggen bij het beperken van de veiligheids- en milieurisico's.

Overdracht portefeuille integrale handhaving
Het college heeft ook ingestemd met de overdracht van de portefeuille integrale handhaving van gedeputeerde Ploeg naar gedeputeerde Baas. In de praktijk blijkt dat gedeputeerde Baas inhoudelijk het meest bij de portefeuille integrale handhaving is betrokken. In de portefeuille van Baas vallen namelijk al de directe handhavingstaken op het gebied van Milieu, Verkeer en Vervoer en Water. Ook is gedeputeerde Baas verantwoordelijk voor de professionalisering van de handhaving en de handhavingssamenwerking in Fryslân. N 35
Gedeputeerde Baas is duidelijk over de stringente lijn in het handhavingsbeleid: "Handhaven is niets anders dan de naleving van regels en wetten controleren. Wordt er een overtreding geconstateerd, dan moet er direct opgetreden worden om een einde te maken aan de overtreding. Iedereen krijgt daarbij de kans op verbetering, maar moet weten dat wij niet aarzelen om in te grijpen. Komt het zover dat wij de tanden laten zien, dan heeft de vergunninghouder het aan zichzelf te danken dat het zover is gekomen".


---- --