Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-12-2004

Minister Dekker (VROM) investeert 14,5 miljoen euro in het project Arnhem Rijnboog. Het geld voor het project komt uit het budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK) van VROM. Dekker vindt dat het project Arnhem Rijnboog veel kansen heeft om de aantrekkelijkheid van de binnenstad van Arnhem te vergroten voor bewoners, bedrijven en bezoekers.

Minister Dekker concludeert dat het project Arnhem Rijnboog het gebied tussen de rivier, het station en het centrum met elkaar verbindt. Met het geld van VROM kan de gemeente een impuls geven aan het gebied dat in de oorlog zwaar is aangetast. De investering van VROM is onlosmakelijk verbonden aan de ontwikkeling van het Havenkwartier, dat met de aanleg van de nieuwe haven de verbinding zal gaan vormen tussen de binnenstad en de rivier. Dit plan versterkt de ruimtelijke kwaliteit van de stad. De kosten voor het totale project bedragen één miljard euro. Met de toekenning neemt Dekker het advies over van de commissie, die haar adviseert bij de investering van de BIRK-gelden.

Met de BIRK-regeling investeert VROM in projecten die passen binnen het ruimtelijk beleid, maar die zonder financiële bijdrage niet van de grond zouden komen of niet met de gewenste kwaliteit kunnen worden gerealiseerd. Voorwaarde is dat projecten de ruimtelijke kwaliteit van de steden en/of het landelijk gebied versterken. De bijdrage van het rijk bedraagt maximaal twintig procent van de aan de ruimtelijke kwaliteit toe te rekenen investeringskosten.

In totaal selecteerde minister Dekker negentien projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het BIRK-budget. Daarvan is Arnhem de eerste gemeente die nu een bijdrage ontvangt. Uit het totale BIRK-budget van circa 420 miljoen euro zijn door vorige kabinetten al eerder knelpunten voor ruimtelijke ontwikkelingen opgelost, zoals het verbeteren van de externe veiligheid in het stedelijk gebied. Het gaat onder meer om de ondertunneling van de A2 door Maastricht en het stopzetten van het chloortransport vanaf 2006.