Socialistische Partij

Ross zegt compensatie sportclubs toe voor ecotaks

17-12-2004 * Op aandringen van de SP gaat staatssecretartis Ross (VWS) sportinstellingen compenseren voor de stijging van de ecotaks. Kamerlid Agnes Kant had hierop aangedrongen bij de behandeling van het belastingplan van het kabinet.

"De ecotaks wordt verhoogd om de winstbelasting voor bedrijven te kunnen verlagen. Sportclubs maken echter helemaal geen winst en moeten desondanks een hogere ecotaks betalen. Hiervoor moest een oplossing worden gevonden," aldus Agnes Kant.

Zes jaar geleden nam Jan Marijnissen het initiatief om sportinstellingen te compenseren voor de toen net ingevoerde ecotaks. Er werd een teruggaveregeling ingevoerd, maar het budget hiervoor is sinds enkele jaren bevroren en bood geen volledige compensatie meer. Daar kwam bij dat de regering niet alleen voor volgend jaar, maar ook voor 2006 en 2007 de ecotaks verder wil verhogen.

De SP heeft daarom het kabinet gevraagd het budget voor de teruggaveregeling te verhogen, of op een andere wijze compensatie te bieden. Staatssecretaris Ross heeft nu de Tweede Kamer toegezegd hiervoor te zorgen.