Gemeente Zwolle

Wethouder John Berends wordt nieuwe burgemeester van Harderwijk

De heer drs. John Berends (MPA) wordt aanbevolen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Harderwijk. De gemeenteraad van Harderwijk ging op donderdag 16 december 2004 unaniem akkoord met het voorstel van de vertrouwenscommissie.

De heer Berends (48 jaar) is zeven jaar wethouder van de gemeente Zwolle. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Sinds 1986 is hij bestuurlijk actief. Tot 1998 was hij raadslid en fractievoorzitter van het CDA. Daarvoor bekleedde hij diverse leidinggevende functies bij de opleiding van politiepersoneel.

De vertrouwenscommissie is tot de conclusie gekomen dat de heer Berends verreweg het beste past in het profiel van burgemeester van Harderwijk. Hij is een ervaren bestuurder die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de realisering van de ambities en de uitstraling van Harderwijk. Ook denkt de vertrouwenscommissie in de heer Berends een persoon te hebben gevonden die oog en oor voor mensen heeft. Zijn ervaring in de Overijsselse hoofdstad kan van betekenis zijn voor de gemeente Harderwijk met 41.000 inwoners, dat in toenemende mate met grootstedelijke vraagstukken te maken krijgt.

De benoemingsprocedure is op 9 september jl. van start gegaan met de aanbieding van de profielschets aan de Commissaris van de Koningin. In de profielschets staan wensen en verwachtingen van de nieuwe burgemeester. De gemeenteraad heeft de bevolking van Harderwijk gevraagd mee te denken over de profielschets. De respons van ruim 400 inwoners is verwerkt in deze schets.

Op de burgemeesterspost van Harderwijk hebben 16 kandidaten gesolliciteerd. Na overleg met de Commissaris heeft de vertrouwenscommissie met zes kandidaten een gesprek gevoerd. De commissie heeft vol overtuiging gekozen voor de heer Berends. De Zwolse wethouder wordt door de gemeenteraad aanbevolen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De uiteindelijke beslissing over de burgemeestersbenoeming wordt genomen door de Kroon op voordracht van de minister van BZK. De minister volgt in principe de aanbeveling van de raad. De gemeente Harderwijk hoopt de nieuwe burgemeester medio maart te mogen verwelkomen.


---